Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Kde jsou protesty učitelů a kde prostávkované peníze?

Archiv

Je stávka prohraná?


Prvním námi osloveným se stal okresní školský odborářský boss Jaromír Dvořák. Ten otevřeně prohlásil, že stávku považuje za prohranou. Na tarifech učitelé sice dostanou přidáno, ale třináctý plat je do budoucna pravděpodobně ztracený. Z jeho odpovědi bylo zřejmé, že ho již více zajímá osud studentů než další protesty.


Obratili jsme se proto na vedení Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Tajemnice  Markéta Vondráčková se velmi podivila, že předseda okresní odborové rady hodnotil stávku jako neúspěšnou.


"Hodnocení, že se prohrála, není na místě," sdělila Markéta Vondráčková. "Stávka se neprohrála. Naopak - z hlediska průběhu, počtu stávkujících a mediálního ohlasu byla úspěšná. Je pravda, že stále nedošlo k naplnění cílů, zejména těch, které byly deklarovány jako důvody stávky. Nedalo se však očekávat, že hned po skončení stávky vláda peníze pro školství uvolní. Zářijová stávka byla stávkou výstražnou, která měla za cíl upozornit partnery ve vyjednávání, že dosavadní výsledky jednání o financování vzdělávání v České republice jsou v příkrém rozporu s očekáváním zaměstnanců škol a školských zařízení," doplnila tajemnice.


Z dalších informací Markéty Vondráčkové vyplývá, že stále není rozhodnuto o procentuální výši 13. a 14. platu pro rok 2004.


"Předsednictvo ČMOS PŠ na svém jednání dne 17.10.2003 rozhodlo setrvat ve stávkové pohotovosti. V případě, že vláda a parlament nesplní naše požadavky, bude zahájena příprava na déle trvající stávku, která by se uskutečnila v jarních měsících. Tedy v době, kdy by vláda měla rozhodovat o výši 13. a 14. platu."


Podrobné hodnocení celé stávky je možné si přečíst na stránkách školských odborů - zde.


Kde skončí peníze?


Během října se v souvislosti se stávkou učitelů objevila jediná otázka - kde skončí prostávkované peníze?


Většina krajů se rozhodla ponechat peníze na školách, což ve svém důsledku znamená, že prostávkované peníze učitelé a jiní zaměstnanci škol dostanou v prosinci jako mimořádnou odměnu. Jinou cestou se podle zpráv z tisku vydaly školské úřady pouze v kraji Vysočina a v našem domácím kraji Libereckém. 


Více medializována byla Vysočina, kde prostávkované peníze přemístili na nestávkující školy. Nejen učitelé hodnotí toto rozhodnutí jako politickou chybu.


Nás však zajímalo, jak bude naloženo s penězi na školách našeho regionu. Podařilo se nám získat vyjádření osoby nejpovolanější - Roberta Gamby, vedoucího Odboru školství a mládeže Krajského úřadu Libereckého kraje.


"Prostředky, které byly "ušetřeny", nehodláme na školách nechávat. Nepřipadalo nám normální, aby ředitel, kde škola včetně něj stávkovala, rozdělil tyto prostředky do nenárokových složek platu. Nicméně, a to je asi rozdíl od Vysočiny, peníze zůstávají v rezervě regionálního rozpočtu a budou rozpuštěny plošně v závěru kalendářního roku, tj. nikoliv pouze na školy, které nestávkovaly. Podle posledních propočtů jde o částku 2,6 mil. korun. Podrobnou informaci předloží odbor školství na listopadovém zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje," odpověděl nám na náš dotaz Robert Gamba.


Tato odpověď sice učitele nepotěší, nicméně i oni by měli uznat, že jejich stávka tak působí seriózněji.


Výpočet ušetřených peněz


Robert Gamba zároveň poslal ředitelům škol klíč k výpočtu částek, které budou Kraji vracet.


"Žádám Vás proto o průkazné vyčíslení nevyčerpaných mzdových prostředků a jejich nevyplacení zaměstnancům, kteří se stávky zúčastnili. V následující době proběhne sumarizace částky za celý kraj a při dofinancování kalendářního roku o tuto částku bude na jednotlivých školách ponížena výše pravidelné čtvrtletní zálohy a ponížena výše závazných ukazatelů jednotlivých škol. Považujeme za samozřejmé, že vedení školy bude schopno pro případnou kontrolu doložit výslednou částku za školu seznamem zaměstnanců, který předal odborový orgán řediteli v den stávky, a že tato částka bude s tímto seznamem v přímé souvislosti," stojí v oznamení ředitelům.


Přiložen je řešený příklad sloužící ke správnému výpočtu vracené částky. Jeho důslednost snad až příliš svědčí o původním povolání Roberta Gamby (matematik).


Příklad výpočtu hrubé mzdy a odvodů: (hrubá mzda měsíční – tarifní plat, osobní příplatek, zvl. příplatek, funkční)


Hrubá mzda měsíční 16 000,- Kč


Hrubá mzda denní 16 000 : 22 = 727,- Kč


Odvod na pojistné zaměstnavatele a FKSP z HRM 727 x 0,37 = 269,- Kč


Odvod do rozpočtu (HRM + odvody 37 %) 727 + 269 = 996,- Kč


Zdravotní pojistné zaměstnavatel (z min. mzdy) – 19,- Kč


Výsledná částka k vrácení 977,- Kč


Co si myslí řadoví učitelé?


A konečně: co si myslí o proběhnuvší stávce řadoví učitelé? Dočíst se to můžeme například ve školním časopise Hrupka, jenž vychází na ZŠ Špičák.


Marta Ž.: "O stávce si myslím, že nebyla k ničemu."


Iveta H.: "Teď, když je stát zadlužený, stávka asi nebyla k ničemu, protože peníze na naše platy není odkud brát. Ale nějak jsme se projevit museli."


 Jaroslava F.: Myslím si, že je dobře, že se učitelé konečně ozvali, protože na školách musí učit lidé, kteří to opravdu umí."


Iveta K.: "Stávka určitě k něčemu byla, protože učitelé dali najevo svůj postoj."


Zuzka Š.: "Stávkou jsme ukázali, že máme děti skutečně rádi. Naše práce je ztěžována i finančně, a proto kantoři odcházejí."


Pavel K.: "Doufám, že stávka k něčemu byla."


Věra V.: "Stávkou jsme vyjádřili aspoň jednotu."


Pavlína G.: "Doufám, že si veřejnost uvědomila, že situace není jednoduchá a že učitelé byli dlouho nekonfliktní. Dali najevo, že si pevně stojí za svým."