Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Krize dolehne v Libereckém kraji na silnice, nemocnice i školy

Archiv

Pravděpodobně se sloučí některé střední školy a zpomalí se modernizace přístrojů v nemocnicích. V roce 2010 budou příjmy kraje zhruba 2,127 miliardy korun, tedy o 15 procent nižší než plánované letošní příjmy. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD).


"Brečet budou všichni. Naše odbory se k rámcovému rozpočtu na příští rok musí vyjádřit do konce října. Chceme ušetřit hlavně na provozních výdajích. Velké propouštění na krajském úřadu nebo v krajských organizacích však nepřipravujeme," konstatoval Bursa. Kraj ještě v létě odhadoval své příjmy v roce 2010 pouze na 2,053 miliardy korun. Díky zvýšení základní a snížené sazby DPH se mu však objeví v rozpočtu dalších 74 milionů korun.


Už letos ovlivní hospodaření Libereckého kraje propad daní přibližně o 250 milionů korun. Ztrátu v příjmech dokáže kraj podle Bursy zřejmě pokrýt z vytvořené rezervy, což už ale v příštím roce nepůjde. Například rozpočet krajské správy silnic klesne oproti letošnímu roku z 304 milionů korun na necelých 260 milionů korun.


"Měli jsme dvě možnosti - omezit údržbu a opravy silnic nebo autobusovou a železniční dopravu. Nakonec jsme se rozhodli, že veřejnou dopravu zachováme. Pouze na místa, kam se cestuje jak vlakem, tak i autobusem, začne v příštím roce jezdit buď jedno, nebo druhé. Za ušetřené peníze zavedeme veřejnou dopravu, tam kde zatím úplně chybí," prohlásil krajský radní pro dopravu Martin Sepp.


Sepp upozornil na to, že řidiči musejí v příštím roce v zimě počítat s méně kvalitně upravenými vozovkami. Pluhy a sypače na nich nepotkají tak často jako letos. "Budou jezdit v intervalech, jaké jim stanoví zákon. Na krajské správě silnic chystáme krizové řízení. Na opravy komunikací po zimě nemáme zatím v rozpočtu žádné peníze," dodal Sepp.


Liberecký kraj v příštím roce vloží do velkých rekonstrukcí komunikací půl miliardy korun z Evropské unie. Počítá také s úvěrem 660 milionů korun na opravy chátrajících mostů. "Musí se rekonstruovat zhruba jedna třetina z nich, jinak by ohrožovaly projíždějící auta. Některé by se mohly zřítit na silnice první třídy," podotkl Bursa.


Podle Bursy kraj neuvažuje o rušení středních škol, kde není dostatek žáků. Některé se ale pravděpodobně sloučí. "V krajských nemocnicích v Liberci a v České Lípě v příštím roce zůstanou některé starší přístroje a jejich výměna za nové se odloží. Šetření se nevyhnou ani sociální služby, školství a další resorty. Na kraji omezíme zahraniční cesty a snížíme kromě jiného i výdaje za občerstvení. Platy zaměstnanců neklesnou," uvedl Bursa.


Loni hospodařil Liberecký kraj s příjmy a výdaji 6,5 miliardy korun. Podle zprávy ratingové agentury Moody's překročilo loni přímé zadlužení kraje 900 milionů korun. Díky dobrému hospodaření si ale udržel vysoký rating na úrovni Aa1.cz se stabilním výhledem.