Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Křížová cesta v Brtníkách

Archiv

Náš tip na putování po ledopádech naleznete například zde. Dnes vám nabízím místo, které vám může zimní podívanou ještě zpestřit (jinak upozorňuji, že zima ještě nekončí a fotografie jsou z minulého týdne - výhodou tohoto období je, že v soutěskách už skončily masové akce, většina turistů se již nabažila, tak to zde nevypadá jako na pověstném Václaváku).
Křížovou cestu objevíme, když vyrazíme z brtnického vlakového nádraží po červené značce. V centru nepřeběhneme na zelenou, která pokračuje dále do hlouby národního parku České Švýcarsko, naopak zůstaneme červené trase věrni. Půjdeme kousek po silnici a pak za jedním z domků objevíme úzké schodiště. To už stoupáme na Křížový (nebo také Mlýnský vrch). Půjdeme kolem deseti jednoduchých zastavení, na vrcholu nás coby bonus čekají dvě zrekonstruované kaple - Nejsvětější trojice a Božího hrobu.






Při hledání informací jsem se poučil o jménu obce. Německy se jmenovala Zeidler, tedy včelař. Český název se zřejmě pokusil zachovat původní ideu, a tak se obec nazvala po včelařích, kteří včely chovali v dutinách stromů - teda Brtích.
Prozkoumáno, vyfoceno? Tak teď hurá na ledopády!