Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Nabitý kulturní prosinec v Progresu

Krátké a úderné divadlo, Mistr a Markétka, rock'n'roll, elektro, Vánoční Všudybud a oblíbený Improtyjátr, tentokrát s hvězdným obsazením. Přes sváteční prosinec Progres nezastavuje, naopak nabírá.

Prosincový program je již v plném proudu. Hned první sobotní večer zaváleli pro plný Progres rock'n'rolloví VEES a LKP. Druhá sobota pak patřila křehké K. M. Tiché a Huses Springtown Beasts. Tím však Progres v prosinci rozhodně nekončí.

Vyjímečně v pondělí, a to dnes 10. 12. vystoupí na klubových prknech populární divadelní soubor z Liberce Krátké a úderné divadlo. Jejich humorná představení mohli příznivci klubu Progres vidět již dvakrát (Punk není mrkev, Kdeže ty loňské něhy jsou). Nyní se soubor představí s hrou Jáma a divadlo, která je dle jejich slov mozaikou se zpěvy, tanci a střílením na začátku, a v níž se představí Adolf Hitler, T. G. Masaryk, Bouše, Brůžek a jiné osobnosti 1. poloviny 20. století. Krátký údernismus tak znovu chystá útok na vaše bránice.

Hned dva dny poté, tedy ve středu 12. 12. bude k vidění televizní záznam slavné inscenace českolipského Divadelního klubu Jirásek z roku 1989 Mistr a Markétka. Dramatizace románu Michaela Bulgakova se po svém uvedení dočkala spolu s Jak se vám líbí, jak se vám líbí dokonce oficálního záznamu od tehdejší československé televize a v divadelních kruzích se o ní mluví dodnes. Toto speciální uvedení bude doprovázeno diskuzí s herci a režisérem Václavem Klapkou.

V sobotu 15. 12. se klub Progres znovu rozezní. The Maggie's Marshmallows letošního června při západu slunce roztančili svým šlapavým rock'n'rollem areál Všudybudu a o měsíc později šapitó na slovenské Pohodě. Nyní se představí v malém klubu, což této kapele přidá o dalších tisíc hvězd navíc. Šedesátá léta, ještě garážovější garáž, divoké tance, stylová image podtrhující tenhle skvostný stroj času. Spolu s nimi vystoupí elektronická trojice Pedro Zakatchku, retro tentokrát let osmdesátých - elektro clasch, disko punk, jak chcete. Tento večer skrátka bude patřit tanci.

Dva dny před Vánoci je tu již tradičně pro letošek sedmý ročník Vánočního Všudybudu. Trojici mladých uskupení - indie rockové Apart Aside, elekroniky 2149226193 Bit Band a rapperky DIAkritika - doplní vyzrálí českolipané rockeři z Lingers.on. Speciálním účinkujícím bude dále poledancové vystoupení Citadela Mefisto a Štěpán převlečený za vánoční strom. Jedinečné setkání příznivců hudby a dobré náledy proběhne již potřetí v prostoru bývalých "tří devítek" v Cascada Music Clubu v centru České Lípy.

Na závěr měsíce, den po vánočních svátcích proběhne 4. díl improvizačního představení s názvem Improtyjátr. Program, v němž se každý měsíc představují čtyři mladé tváře z amatérských divadelních souborů českolipska, bude tentokrát ve znamení herců již odrostlých, avšak stále se v umění pohybujících. Spolu se stálicí a tvůrcem pořadu Štěpánem Kňákalem vystoupí herečka Petra Horváthová, herec Jarek Hylebrant a hudebník a bývalý ochotník Ondřej Homola. Speciální vánoční díl, který si nesmíte nechat ujít.

Detailní informace o programu naleznete v programu i-noviny.cz, na stránkách klubu Progres, či na facebookovém profilu klubu.