Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Tipy pro děti a ostatní tipy

Lee Lamb’s Instant Photo
Hudebník Lee Lamb, vl. jm. Vladimír Šolín, člen hardcorové kapely Scream of the Lambs debutuje na poli fotografického umění. Kurátor výstavy, Pavel Šmíd z klubu měl k dispozici přes 1 500 Leeových polaroidových fotografií lidí, míst či věcí, které vznikly v poslední v posledních 4 letech na koncertech, večírcích, divadlech, na dovolených nebo při rodinných příležitostech. Každá fotografie má svůj příběh a ve fragmentech přestavuje nejen autorův soukromý život, ale i společenský život našeho města. Na vernisáži zahraje Duo Polysix. 
12. 9., 19:30, U bílýho černocha

Tančírna v parku
Poslední letošní tančírna ozvučí městský park po swingu, salse a rock’n’rollu rytmem flamenca. V polovině září zde vystoupí místní soubor Flamenco Al Norte, který znáte z pravidelných novoborských večerů La Noche Flamenca. Tanečnice vás za doprovodu španělských kytar naučí základní kroky populárního andaluského tance, abyste si zbytek večera mohli užít i jinak než poslechem. Pořádající Spolek A ven! opět zajistí na akci i občerstvení od malých lokálních prodejců.
15. 9., 15:00, altán v českolipském parku

Medobraní
Přijďte si na závěr hlavní turistické sezóny povídat o životě včel, medu a medovině, ochutnat a zakoupit domácí medy či přípravky z něj vyrobené. Ani děti nepřijdou zkrátka, neboť v rámci programu proběhne autorské čtení z knihy pro děti Lumír včelaří Anety Františky Holasové, dospělí si budou moci z včelího vosku vyrobit ubrousky. Krom toho zahraje i populární kapela Švihadlo a Honza Popleta potěší nejmladší generace aktivním programem.
21. 9., 10:00–16:00, vodní hrad Lipý

Město a doprava – sňatek z rozumu
Doprava ve městě je jako cévní systém v těle. Je životně důležitá. V nesprávné podobě však může být zároveň velkou bariérou a překážkou fungování města. Jak utvářet a řídit dopravu, aby splňovala to, co od ní město a jeho fungování potřebuje se pokusí odpovědět zářijová přednáška skupiny Proluka z cyklu otevřených diskusních přednášek o architektuře, urbanismu, veřejném prostoru a vizuální podobě města.
25. 9., 17:30, U bílýho černocha

PRO DĚTI

Putování pohádkovým peklem
Tradiční pohádková výprava v režii Domu dětí a mládeže Libertin do českolipského Pekla, které je plné zastávek s pohádkovými bytostmi a sportovními a zručnostními disciplínami. Zábavné odpoledne přinese dětem nejen nevšední zážitek, ale v cíli i sladkou odměnu a žhnoucí pekelný oheň připravený k opékání buřtů.
15. 9., 13:00–15:00, start u restaurace Neptun

Psí kusy
Kanadský počítačově animovaný film vypráví o Lumpíkovi, tak trochu rozmazleném, ale veselém psovi, který nic neví o skutečném světě plném nástrah. Užívá si nejlepší pochoutky a drbání každý den. Jednoho dne se ale bude muset vydat za plot svého bezpečného domova a zažije dobrodružství, které si ani ve snu nedokázal představit.
v kinech od 19. 9.

Na kouzelném paloučku s Jů a Hele
Unikátní loutkoherecká revue s úžasnými efekty, komickými dialogy, písničkami a soutěžemi, kterých se děti samy účastní. Skupina Loudadlo spolupracuje už léta se Studiem Kamarád, funguje na principu černého divadla a udivuje ve svých revuích zejména loutkami v nadživotních velikostech.
21. 9., 15:00, Jiráskovo divadlo

Pohádky ze zámku
Pojďte spolu s Divadlem SemTamFór probudit Šípkové království, pomoci Jiříkovi získat princeznu Zlatovlásku a Popelce dostat se na ples, kde potká svého vysněného prince. Děti se mohou těšit na antiiluzivní a interaktivní ztvárnění dobrodružných příběhů na motivy tří klasických pohádek a na písničky, které poskytují představení hravost a lehkost.
21. 9., 10:00, novoborské divadlo

Honzíkova cesta
Neobvyklá cestovní pohádka pro děti od 4 do 12 let se odehraje na kryté terase za dobrovolné vstupné a děti během ní navštví spolu s Honzíkem a Lojzíkem mnohé kontinenty a jejich původní obyvatele s jejich písněmi a tradičními hudebními nástroji, které jste i vy sami možná nikdy neviděli a neslyšeli. Zažijte divadelní putování, které je spojené s hledáním nejpodivnějšího hudebního nástroje.
25. 9., 18:00, Bezobal a kavárna Lípa, Škroupovo nám.