Tři kluci přejeli Indii v tuk-tuku a teď jedou do České Lípy

Verze pro tisk |

Byl to spontánní nápad jednoho z nich a dalším dvěma se to moc líbilo. Tři kamarádi, kteří se seznámili na studiích na olomoucké univerzitě, si řekli, že se zúčastní v létě roku 2016 adrenalinového, bláznivého, dechberoucího a smrtelně nebezpečného závodu na směšných vozítkách napříč barevnou a nepředvídatelnou Indií.

Trojice Jakub Janča (iniciátor), Honza Tomšů a Martin Hamouz se vydala pod hlavičkou Manťáci.cz do země, kde tvorbu pravidel silničního provozu bere každý do svých rukou a vydat se autem na vozovku vyžaduje velkou dávku odvahy a kvalitní pojištění. Závod v tuk-tucích je tak opravdu ztřeštěný nápad. Navíc když do tohoto stále se rozbíjejícího nesmyslu, který vznikl srážkou skútru a zahradní houpačky, naložíte tři manťáky ze srdce civilizované Evropy, co indicky umí jen karí a kámasútra, je zaděláno na slušnou patálii.

Rickshaw Run na tuk-tuku

Rickshaw Run je závod, kde nikdo ani moc nezávodí, ale spíš zažívá jedno z největších dobrodružství svého života. Závod, kde je dán pouze start a cíl. Vše, co se stane mezi těmito body, je pouhá hříčka náhod a nehod či projev osobní karmy. Účastníci mají 14 dní na zdolání 3 500 kilometrů rozmanitou a nebezpečnou přírodou. Nikde žádné záchytné stanoviště, spoléhat se můžete jen na sebe a dva kamarády, kteří jsou v lepším případě stejně vykulení jako vy.

Tuk-tuk je motorová rikša pro řidiče a dva pasažéry tažená neuvěřitelnými sedmi koňskými silami, která z kopce může jet až 55 km/h. Je to motorka se třemi koly a střechou, indický velorex. Naprosto ideální prostředek na zdolání vzdálenosti úměrné trase Madrid – Istanbul.

Jelo se pro charitu

Celý závod je zároveň jednou velkou charitativní sbírkou. Organizátoři nabádají závodníky, aby díky své cestě nasbírali 1 000 liber a věnovali je na obnovu deštných pralesů a další libovolné charitativní organizaci. Tým Manťáci.cz se rozhodl vedle příspěvku pro Cool Earth věnovat vybrané peníze organizaci Brontosauři v Himalájích, která podporuje výstavbu školy a rozvoj vzdělání ve vesničce v Malém Tibetu v severní Indii.

Realita, fakta a dobrodružství

Jediní Češi, kteří se zúčastnili závodu Rickshaw Run 2016, vyrazili 4. srpna loňského roku ze severovýchodního města Shillong na 3 500 km dlouhou trasu směrem na jihozápad do města Kochin. A během 16 dnů ujeli celkem 4 600 km, tedy o 1 100 km více, než bylo původně předpokládáno.

Důvodem byly různé zajížďky, které si kluci při své mimořádné cestě po Indii neodpustili. Jednou z nich byla plánovaná a pro fanoušky filmového režiséra Wese Andersona (Darjeeling s ručením omezeným) nutná cesta horskými průsmyky do Darjeelingu. Kraje, kde se pěstuje onen vyhlášený čaj a kam měli namířeno i tři hrdinové zmíněného snímku.

Vzhledem k tomu, že všichni tři účastníci byli studenty filmové katedry Univerzity Palackého, přibrali do vratkého vozítka profesionální filmovou techniku. A ačkoli jsou pouze filmoví teoretici, své zážitky okamžitě zprostředkovávali přes kanál youtube.com a stránky Mantaci.cz. Zároveň ale sbírali materiál na svůj film, který je součástí zábavné cestopisné přednášky, jež tak kombinuje vyprávění, fotografie i videa.

A že bylo co natáčet. Kromě samotných krás a kulturních rozdílů, které Indie nabízí, nespolehlivé vozítko tuk-tuk a neznámý terén dlouhý 4 600 km zprostředkovaly mnohá dobrodružství, která stála za zaznamenání.

Přijďte se podívat na audiovizuální přednášku trojice Manťáků do klubu U bílýho černocha a vězte, že se rozhodně nebudete nudit. Tenhle výlet stál skutečně za to. Je rozhodně co vyprávět.

Rickshaw Run aneb na rikše napříč Indií za 16 dní, 10. 1., 19:00, klub U bílýho černocha, předprodej vstupenek v klubu
 

alt
alt
alt
Nahoru