Zručnost a krása aneb Když Evropě vládl kartoun

Verze pro tisk |

V klubovně Městské knihovny v Doksech můžete vidět od 2. listopadu jedinečnou výstavu textilních vzorníků ze sbírek Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Připomínáme si tak dvousté výročí založení kartounky Františka Wünsche v Doksech.

Zručnost a krása – to je stručná charakteristika nelehké práce tiskařů kartounu. Kartounářství, toto zaniklé odvětví textilního průmyslu tolik charakteristické pro českolipský region, zde zanechalo stopy v podobě bývalých kartounek, vil jejich majitelů, tiskařských forem a také textilních vzorníků plných ručně a později strojově tištěných vzorů. Ve vzornících najdeme různé skupiny vzorů, nejvíce rostlinných, ze kterých se šily typické šátky. Vyčteme z nich, jak se vyvíjela barevnost vzorů, jak se zdokonalovaly formy a také které styly v té době procházely Evropou. Prvky těchto slohů, používaných zejména v architektuře a malířství, nalézáme i ve vzorech. Figurální a figurativní náměty zobrazují soudobé dění, což byly hlavně válečné konflikty. Vidíme zde motivy vítězství, pomníky, ale také život obyčejných vojáků i lidí ve městech a na vesnicích. Tato zobrazení jsou zajímavým popisem té doby.
Výstava sedmdesáti vzorů ze sbírky textilních vzorníků je průřezem všech skupin vzorů a z bohaté sbírky nabízí zajímavou ukázku historie módních trendů zejména poloviny 19. století, kdy Evropě vládl tolik módní kartoun.

Výstava je otevřena v pondělí, ve středu a ve čtvrtek od 9.00 do 12.00 hod. a od 13.00 do 18. hod., v pátek, v sobotu a v neděli od 13.00 do 17.00 hod.

Výstavu připravilo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě ve spolupráci s Městskou knihovnou Doksy.

alt
Nahoru