Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kytlický rybník

Archiv

Jde o přírodní koupaliště, ale pro mě má kouzlo především v době, kdy zde žádní milovníci vodních radovánek nejsou.
Když přijedeme autem od Nového Boru, musíme zahnout doprava na silnici přivádějící návštěvníky z České Kamenice, projedeme částí Dolního Falknova a těsně před podjezdem uhneme doprava na úzkou cestu, podjedeme mostek, který větším autem ani podjet nejde. Zaparkovat můžeme u posledního domu, dále už musíme asi dvě stě metrů pěšky. Přijedeme-li vlakem, pak můžeme jít podél kolejí až ke zmíněnému mostku.
Obec proslavili zejména herci Miroslav Horníček a Zdeněk Řehoř, ale před rozvodem zde chalupařil i Vlastimil Brodský, který se později přesunul do nám bližší Slunečné. Mezi prominentní chalupáře patřil také spisovatel a scenárista Jan Ryska. Možná právě díky tomu se zde podle jeho scénáře natáčel film „Táto, sežeň štěně“. Zdejší rybník stejného autora inspiroval k psaní pohádky o vodníkovi Leopoldu Šmidrkalovi, který byl vyhlášeným ševcem. Kytlický rybník podle této pohádky dostal coby odměnu za vytvoření kvalitních holínek. Ve skutečnosti rybník pochází z roku 1907.)





Dřevěná socha vodníka je také největší atrakcí rybníka. V ranní mlze působí skutečně pohádkově. Můžeme si sednout na jednu z mnoha laviček, obdivovat ji nebo pozorovat ve vodě řádící okouny. Ryby jsou i v potoce s názvem Červený luh, jenž rybník napájí. Můžeme podél něj jít kus po levém břehu, pak přeskočit a zase se vrátit zpět. Cesta dál je problematická, obzvlášť za většího množství vody.
Kam směřovat výlet dál? Pěkná procházka je například po silnici až na zastávku Jedlová. Půjdeme sice po asfaltu, ale cesta se klikatí podél Kamenice, nad bažinami, takže jinak by to šlo stejně stěží. Jsme-li autem, můžeme zamířit třeba na Studenec s nově instalovanou rozhlednou (poslední tip je zde).