Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica 2008 aneb jak si užít koncert číslo deset?

Archiv

pátek 10. října ve 20 hodin, kostel sv. Antonína Velikého, Liberec
Ensemble Amarcord (Lipsko)
Wolfram Lattke, Martin Lattke, Frank Ozimek, Daniel Knauft, Holger Krause
program: „Hear the voice" - vokální skladby středověku, renesance a 20. století



S Libercem už máte zkušenost z minulého roku. Jak Liberečané adoptovali českolipský festival? Bylo loni plno? Jaký byl ohlas?


Já osobně mám Liberec moc rád. Líbí se mi natolik, že bych tam dokázal i žít. Loňský koncert byl téměř vyprodán. Je potřeba ovšem říct, že jsem tam měl jednu z největších hvězd festivalu, pana Štefana Margitu. Ohlas koncertu byl mimořádný, ale to se nedá předat, to se musí zažít.


Většina koncertů byla pro mě velkou neznámou, ale tento zůstává i poté, co jsem si pogoogloval na netu. Vezmu to tedy popořadě. Co nám vlastně soubor Ensemble Amacord předvede a proč se tak divně jmenuje?


O původu názvu nic nevím, ale líbí se mi. Tento soubor patří mezi naprostou světovou špičku v oblasti vokálního umění. Tráví spousty času v Americe, jihovýchodní Asii a Austrálii. Program Hear the voice boří mosty mezi starou (gregoriánským chorálem či nizozemskou polyfonií) a soudobou hudbou. CD Hear the voice získalo cenu za nejlepší a capellovou nahrávku roku.


K Maďarům, kteří koncertovali v Novém Oldřichově, jste se dostali přes maďarskou ambasádu. Jak jste kontaktovali tento soubor a čím vás jako pořadatele nejvíce zaujal?


Znovu jsme u výhody, kterou jsem již dříve popisoval. Se souborem jsem se několikrát setkal na významných festivalech v Evropě. Již dávno jsem tedy toužil mít tento skvost na našem festivalu.


Co nám soubor předvede? Mně osobně není znám ani jeden autor hudby ani z doslechu. Není to sice měřítko ale přece jen: takových je nás více…


Myslím, že Lípa Musica se stala zárokou naprosté kvality při výběru interpretů i skladeb. Kdo přijde či přijede, bude mít další možnost slyšet v našem kraji světové top. Jedná se o průřez vokální hudby od středověku až po hudbu 20. století.


Je pro mě náročné stále hlídat, jestli jsem na nějaký koncert nezapomněl a včas jsem Ti poslal otázky. Uvědomuji si, že je to nicota proti vašemu nasazení jako realizačního týmu. Tento týden vypadá volněji. Vydechnete si také?
 
Festival mě úplně pohltil a myslím, že celý festivalový tým. Je nám moc dobře, protože se nám i našim posluchačům vrací úžasná energie z koncertů, které jsme měli možnost slyšet.


Předpokládám, že jsi byl na všech dosavadních koncertech. Který Tě zatím uspokojil nejvíce?


Rozhodně jsme si nenechali ujít jediný koncert. Bude to znít jako fráze, ale jsem uspokojen ze všech maximálně. Pokud bych ale měl říct své dosavadní TOP, tak se jím stal koncert v Kravařích. Byl to totiž koncert, na kterém hrál Pavel Haas Quartet tak, jak jsem ještě hrát nikoho neviděl a neslyšel. V dané kategorii dostaly Kravaře Luciana Pavarotiho.


Když je po, můžeš vlastně prozradit i největší zklamaní…


Milane, zklamaný nejsem z ničeho. Jsem moc spokojený a nadšený, protože byly zatím všechny koncerty skvěle navštívené a lidem se to líbí.