Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica 2008 aneb jak si užít koncert číslo dvanáct?

Archiv

neděle 19. října v 19 hodin, Městské divadlo Nový Bor
Melody Makers & Ondřej Havelka
program: „Rozvrkočení z písní Voskovce, Wericha a J. Ježka"


Proč jste se nakonec rozhodli dát koncert, který je možná největším tahákem celého festivalu, do Nového Boru a ne do České Lípy?


Neřekl bych, že je to největší tahák festivalu, možná pro laika ano, ale rozhodně patří k těm komerčním. Nový Bor v současné době poskytuje komplexně lepší zázemí než Česká Lípa pro koncert tohoto druhu.


Je podle Tebe jiné novoborské a českolipské publikum?


Říká se, že je jiné a že je Nový Bor kulturnější. Je to ovlivněno spoustou aspektů. Z našeho pohledu je nejdůležitější nabídnout posluchačům maximální kvalitu a potom již záleží pouze na nich samotných, jestli přijdou anebo si to nechají ujít. Nový Bor si festivalové projekty užívá plnými doušky. Důkazem jsou vyprodaná představení. Nemyslím si, že to ale není otázka novoborského či českolipského publika. Je to spíš odraz společenské úrovně naší země.


Melody Makers snad nejlépe charakterizují ústup festivalu od typicky duchovní hudby k mnohožánrovosti. Čeká nás v příštích letech třeba rokenrol či hip hop? Kde se chystáte zastavit?


Hudba nezná hranic, festival v budoucnosti představí projekty z různých žánrů, nicméně základem bude vždy klasická hudba.


Pro mě byl Ondřej Havelka  v pubertálních a adolescenčních letech typický vopruz. Teprve s věkem mi došlo, že jeho záměr byl skvělý marketingový tah a on je dokonalý profík. Jak ho vnímáš Ty - jako muzikanta, tanečníka a spíkra?


Je málo umělců, kteří se vypracovali na takovou úroveň jako pan Havelka. Je vynikajícím hercem, zpěvákem, filmovým i operním režisérem. Můžu potvrdit, že je navíc geniální moderátor, který je schopen prezentovat republiku v různých jazycích na různých zahraničních summitech, kde jsem měl tu čest se s ním jako hudebník setkat. Je to všestranný, podle mě dokonalý profík.


Co obliba Voskovce a Wericha? Proč myslíš, že právě z této dvojice se stala taková legenda?


Nebáli se politické satiry a navíc dokázali vtělit svou inteligenci do svých textů a společně s Jaroslavem Ježkem se stali průkopníky tohoto žánru.