Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica 2008 aneb jak si užít koncert číslo jedna?

Archiv

Zahajovací koncert festivalu
úterý 16. září v 19 hodin, bazilika Všech svatých, Česká Lípa
Pražská komorní filharmonie
Ondřej Kukal - dirigent
Jiří Bárta - violoncello
program: Dmitrij Šostakovič: 1. violoncellový koncert Es dur
Modest Petrovič Musorgskij /Maurice Ravel: Obrázky z výstavy


Po roce se vrátil zahajovací koncert do českolipské baziliky. Jak je na tom tento prostor akusticky?


Jak sám dobře víš, vloni jsem zkusil prostor KD Crystal, dal jsem si s ním hodně práce, postavilo se největší podium v dějinách Crystalu, abych tam tu filharmonii dostal. Hodně jsem si od toho sliboval, leč výsledek nebyl úplně přesvědčivý. KD Crystal prostě není vhodný pro takové koncerty. Začínám pociťovat, že Lípa nemá vhodný prostor hlavně z pohledu kapacity pro velké projekty festivalu.


Má pro tebe jako umělce bazilika i jiné kouzlo než coby „místnost“ vhodná k hudební produkci?


Koncert v kostele… to mnohdy stačí k odrazení posluchačů. Můžu všechny ujistit, že se rozhodně při koncertech festivalu nekoná nábor do církve nebo že se zde nevyplňují dotazníky. Je to prostě nepřekonatelný prostor, nikde jinde hudba tak nevyzní. Ten, kdo sebral odvahu  na koncert přijít, přijde snad znovu, protože se nic nevyrovná tomu slyšet orchestr či zpěváky právě tam. Bazilika je prostě českolipské top místo, jak po stránce architektonické, tak po stránce akustické. Velké díky patří zdejší farnosti, bez jejichž souhlasu by koncerty nemohly zaznít.


Vím, že například při opeře se nemá moc tleskat mezi jednáními, ale občas je výkon tak strhující, že to návštěvník divadla neustojí. Jak se chovat při koncertu filharmonie?


Sám jsem se někdy neudržel a například při Margitovi jsem křičel bravo. Pokud to posluchače strhne, tak je to naopak pocta pro umělce. U filharmonických koncertů  existují pravidla. Koncert má většinou tři až čtyři části, mezi nimi se netleská. Jednoduše můžeme hudebníky odměnit, tedy pokud se nám představení líbilo, ve chvíli, kdy se sólista zvedne a dirigent se otočí k lidem.


Proč má Pražská filharmonie přívlastek komorní?


Je to její název. Pro Českou Lípu však přijede ještě větší obsazení, posílené o spousty výpomocí. Není opravdu nad to mít  v bazilice nastoupenou celou baterii, je to v současnosti nejlépe hrající orchestr u nás.


Jaký výkon můžeme očekávat od mého jmenovce, violoncellisty Jiřího Bárty? Je spíše introvert či extrovert? Jak hodně navazuje kontakt s posluchači?


Jirka Bárta je charizmatický člověk, je to chlap, po kterém ženy šílí. Když si spojíš tyto dispozice s tím, jak hraje, čeká tě životní zážitek. Podtržený tím, že Bárta zahraje jeden z nejtěžších violoncellových koncertů.



Jména Šostakovič a Musorgskij jsou mé generaci známá především z hodin ruského jazyka. Šostakoviče mám například navždy spojeného s obléháním Leningradu. Jak bys charakterizoval jejich hudbu Ty, jako odborník?


Myslím, že ke slovanské hudbě máme my Češi velmi blízko. Je to jednoduché, máme stejné kořeny. Hudba ruských autorů patří mezi ty nejkrásnější. Musorgského Kartinky se, s ohledem na interpretační náročnost, velmi málo hrají. My máme to štěstí, že je Lípa uslyší. Ujišťuju Tě, že až zazní část Kyjevská brána za podpory trubek a pozounů a pod tím bude celý orchestr tzv. vařit, tak to bude velká jízda.


Zahajovací koncert láká i z jiného důvodu, než je hudba. Objeví se na něm celebrity politického i kulturního života. Na koho se mohou milovníci těšit letos? Kdo dostane slovo?


Je to tak, budou tam zástupci partnerů festivalu, svou účast potvrdila starostka města Hana Moudrá, místostarosta Tomáš Vlček, hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, celé slavnostní zahájení bude moderovat vynikající moderátor stanice Vltava Pavel Ryjáček. Pozváni jsou také pan Roman Bělor, ředitel Pražského jara, pan Vojtěch Stříteský, umělecký ředitel Smetanovy Litomyšle. Máme se na co těšit.