Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica 2008 aneb jak si užít koncert číslo šest?

Archiv

neděle 28. září v 17 hodin, Biberova kaple augustiniánského kláštera, Česká Lípa
Renata a Igor Ardaševovi
program: Antonín Dvořák: Slovanské tance (verze pro čtyřruční klavír)


Když jsem uvažoval, jestli na koncert do Biberovy kaple jít, tak mě jako první napadlo, jestli není moc malá pro podobný koncert? Půjde tedy o komorní akci?


Tento koncert je od začátku koncipován jako komorní. Koncert může navštívit maximálně 100 lidí, nicméně tyto komorní koncerty nemají ambice oslovit větší počet posluchačů. Když vycházíme z toho, kolik posluchačů navštevuje komorní koncerty KPH, kterých je zde v České Lípě maximálně šedesát, nepřišlo nám vhodné takový koncert dávat do větších prostor. Navíc Biberova kaple je v Lípě jediným vhodným prostorem, který vlastní jedničkový  koncertní Petrof.


Co když zájem předčí možnosti kaple? Je tady takové riziko? Přece jen Dvořák je Dvořák?


Obecně se říká, že je lepší mít vyprodaný koncert v menším prostoru než poloprázdný kostel. Tento koncert je skutečně bez deseti vstupenek vyprodán, což je skvělé. Již tento rok nastávají situace, že jsou koncerty festivalu vyprodané. Jediné, co mohu našim posluchačům doporučit, je, aby nenechávali koupi vstupenek na poslední chvíli.


Když jsem loni na zahajovacím koncertu poslouchal Novosvětskou, říkal jsem si, jak je možné, že taková hudba vznikala už před více než stoletím. Je akční, pestrá. Jak hodně sis Dvořáka oblíbil Ty?


Dvořák je mým nejoblíbenějším českým skladatelem. Zařazujeme každoročně jeho tvorbu alespoň do jednoho večera. Dvořák byl člověkem zbožným a jeho pokora a um se projevily v jeho tvorbě. V době, kdy ho celá Amerika oslavovala, Češi netušili, jakého skladatele máme. Je málo lidí, kteří proslavili naší zemi a kulturu jako on.


Už název „tance“ svádí k pohybu. Myslíš, že by Dvořák nebyl raději, kdyby se hrály v jiném prostředí?


Myslím, že se jedná spíše o inspiraci samotnou než o snahu zvednout posluchače ze židlí a inspirovat je k tanci. Z dnešního pohledu tedy těžko proveditelné, ale dokážu si představit, že když to někomu poprvé Dvořák zahrál, mohl své blízké inspirovat k tanci.


Interpreti, Renata a Igor Ardaševovi jsou manželé. Myslíš, že to do jejich projevu vnáší nějaký zvláštní náboj?


To je spíše otázka pro ně samotné. Každopádně si dokážu představit, že pokud má mít někdo dispozici pro naprostý soulad, tak by to mohl být učebnicový manželský pár.


Vracím se znovu k malosti Biberovy kaple. Není problém interprety zvyklé vystupovat před nabitými světovými sály dostat do České Lípy?


To, že umělci vystupují na světových pódiích, je ještě nedělá velkými. Jejich velikost podle mě spočívá v tom, co umějí, a hlavně v jejich jisté pokoře a skromnosti. Do značné míry je to u umělců z větší části dar od Boha a potom hodiny  a hodiny dřiny. Proto zejména ti největší umělci jsou často velmi skromní a fajn lidé, kteří přijedou stejně rádi do České Lípy jako do Londýna. Důležité je publikum. Jediné, co může být překážkou, jsou finance. Pokud je máš, můžeš mít kohokoliv na světě, jen si na něj musíš počkat mnohdy i několik let.