Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica 2009 aneb jak si užít koncert číslo tři?

Archiv

sobota 26. září v 19 hodin
kostel sv. Petra a Pavla, Prysk
Ars antiqua, Paříž ve 13. století
Schola Gregoriana Pragensis
David Eben – umělecký vedoucí


Jestli se nepletu, tak kostel v Prysku hostí koncert festivalu Lípa Musica poprvé. Jak vybíráte místa, v nichž se jednotlivá představení uskuteční?


Na kouzlo tohoto místa, stejně tak jako na kostel v Jezvém, mě přivedl místostarosta Mgr. Tomáš Vlček. Seznámil mě se starosty, kteří měli zájem zařadit své obce do festivalu. Samozřejmě, že jsou místa jako Zahrádky, Jablonné v Podještědí, které jsme si pro festival vybrali kvůli jejich geniu loci sami.


Aktérem tohoto koncertu budeš i ty sám. Vybíráš si nějak speciálně pro sebe místa, v nichž se objevíš? Já si třeba vzpomínám na koncert v Zahrádkách, který měl díky atmosféře naprosto neopakovatelnou atmosféru, byl to bonbónek a já tě trochu podezíral, že jsi myslel hodně na sebe :o))


Ne, striktně to tak není, ale někdy se to prostě sejde:-)


Jak ses vlastně dostal ke kariéře sborového zpěváka?


Nejsem sborista. Jsem zpěvák v ansámblu devíti lidí a jinak sólista. Zpívám od malička, nic jiného jsem v životě nechtěl dělat. Tím bylo předurčeno mé následné studium zpěvu na konzervatoři a poté na akademii.


Laik se těžko orientuje v hudbě 13. století. Na co by si po hudební stránce měl dávat pozor tentokrát?


Na nic, zavřít oči a nechat se unášet.


Co máme hledat pod výrazem "očišťování panny Marie"?


Koncert přináší určitý průřez repertoárem, který vznikl v pařížských církevních kruzích ve 13. století. Osu programu tvoří repertoár mariánské mše ze svátku Očišťování Panny Marie neboli Hromnic (2. února). Zvláštním obřadem tohoto dne bylo procesí se svícemi – hromnicemi, odtud i lidové označení svátku Očišťování. Zpěvy k tomuto procesí tvoří úvodní část koncertu, poté následuje repertoár slavnostní mše téhož svátku. Modulovaný jednohlas chorálu se zde propojuje s vícehlasými pasážemi plnými třpytivé zvukovosti.


Schola Gregoriana Pragensis je v hudebním světě pojem. I díky spolupráci s dalšími interprety a prolínání žánrů. Chystá se v budoucnu nějaká novinka?


Ano natočili jsme před dvěma měsíci nové CD, které se objeví na trhu z kraje příštího roku. Jedná se o projekt s vynikajícím violoncelistou Jiřím Bártou.


Předpokládám ale, že v případě koncertu v Prysku půjde o "klasické" představení Scholy ...


Ano, je to tak. Budeme mít možnost slyšet kombinaci gregoriánského chorálu s vícehlasými provedeními mše, která mohla znít v Paříži ve 13. století.


---


Na otázky odpovídal ředitel festivalu Lípa Musica Martin Prokeš.