Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica aneb jak si užít „koncert“ číslo 2?

Archiv

Středa 17. září v 10 hodin a v 17 hodin, Městské divadlo, Nový Bor
Divadlo Spejbla a Hurvínka
program: „Hurvínkova cesta do Tramtárie", pořad pro děti



---


Myslel jsem si, že v případě Hurvínka jde o nějaké výchovné představení, ale není tomu tak. Jde o klasickou "hurvajzí" pohádku. Proč jste letos vybrali pro děti právě tento žánr?


V loňském roce jsme zahájili řadu pořadů pro děti. V letošním roce v trendu pokračujeme legendárním divadlem Spejbla a Hurvínka. Jde o klasickou pohádku, která je plná pěkných písniček. Zase trochu jiným způsobem oslovuje naše nejmladší posluchače.


Divadlo Spejbla a Hurvínka má v repertoáru několik her. Proč v Novém Boru uvidíme tuto?


Divadlo samotné v letošním roce prochází velkou rekonstrukcí, a tak nebude mít ansámbl v Praze kde hrát. Bude hodně jezdit, hlavně do ciziny. Moc jsme stáli o toto představení, na které jsme se  jeli do Prahy podívat. Nakonec se nám podařilo divadelní společnost přesvědčit,  aby  ho za námi dovezli.


Já poslouchal Hurvínky před spaním ještě jako středoškolák. Jaký máš k Hurvínkovi vztah Ty?


Hurvajz je snad legendou pro všechny malé děti. Můj vztah k němu je hodně důvěrný. Mám ho hodně rád a vydrželo mi to až do dospělosti. O tom svědčí i to, že jsme ho do festivalu zařadili. Doufám, že si na mě udělá čas a že s ním konečně budu mít vysněnou fotku.


Co Tvoje holčičky? Půjdou také na Hurvínka? Co poslouchají před spaním ony?


Jasná zpráva. Už půl roku si o tom povídáme a moc se na to těšíme. Jdeme na dopolední představení. Dorotka i Magdalenka se moc těší. Před spaním máme tři pohádky, které jedou pořád do kola. O perníkové chaloupce, O Červené Karkulce a O Budulínkovi.


Jak je představení dlouhé?


Představení je rozděleno přestávkou. Celé to tedy i s ní trvá hodinu a půl.


Velký zájem byl i o dopolední představení. Skoupily ho mateřské školky?


Dopolední představené bylo vyprodané jako první. O lístky se podělily jak mateřeské školky, tak první stupně základních škol.


Proč jste pro letošní dětské představení vybrali Nový Bor?


Divadlo v Novém Boru bylo z technických důvodů pro představení vhodným místem a navíc jsme stáli o to zapojit po roční pauze  město Nový Bor mezi místa, kde se festival zastaví.


Který z koncertů letošního festivalu by mohl být pro děti ještě zvládnutelný?


Je jím hned další koncert v Jezvém, který se uskuteční 19. října. Vystoupí tam dívčí pěvecký sbor Jitro, který je opravdu moc dobrý.