Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica aneb jak si užít koncert číslo 7?

Archiv

pátek 3. října v 19 hodin, Městské divadlo, Jablonec nad Nisou
Musica Florea
Český filharmonický sbor Brno - sbormistr Petr Fiala
Anna Hlavenková - soprán, Markéta Cukrová - alt, Tomáš Kořínek - tenor, Tomáš Král - bas
Marek Štryncl - dirigent
program: Georg Friedrich Händel: Mesiáš



Čeká nás další nabitý víkend. Odstartuje ho koncert souboru Musica Flora v Jablonci nad Nisou. Jak se daří zasít lipský festival do Jablonce a Liberce?


Trefil jsi hřebíček na hlavičku. Opravdu v posledních dnech uvažuji, do jaké míry je v našich silách obsáhnou i tato velká města. Stále se v nich cítím jako cizinec, který tam nepatří a kterému dá hodně práce, aby si ho tzv. všimli. Popravdě řečeno, zvažujeme, jak dlouho v této snaze setrvat. Je to ovšem složitější v tom, že České Lípě prostě chybí koncertní prostory, které Liberec i Jablonec mají.


Byla důvodem uspořádat koncert v Jablonci i skutečnost, že Marek Štryncl, zakladatel souboru Musica Florea, odtud pochází?


Ne, tato skutečnost nerozhodovala. Marek je navíc ze Skuhrova. Je ale můj dlouholetý spolužák z konzervatoře, takže se známe opravdu léta. Tento koncert jsme vybrali, protože ho považujeme za jednu z nejzásadnějších a nejkrásnějších skladeb barokní hudby.


Nedívají se na nás Lipany na východě kraje trochu skrz prsty? Nevím, jestli by mě to táhlo na koncert festivalu Jablonec Musicus.


No, myslím si, že je tam jasný handicap, asi na tom něco bude, uvidíme, jak v letošním roce. Později zvážíme, jestli nezachovat opravdu jen bližší místa, která o to opravdu stojí.


Nepřemýšleli jste o tom nabídnout Českolipanům společnou dopravu na představení a zpět? Jak jablonecké, tak liberecké divadlo jsou mnohem honosnější než to českolipské, určitě by bylo zajímavé jim je představit.


Máš naprostou pravdu, jistě by to za to stálo. Pokud zachováme tato místa i pro příští rok, tak se o to minimálně pokusíme, každopádně už i minulost ukázala, že to nejsou zase tak nepřístupná místa. Na muzikály se jezdí stále již několik let. Rozhodnutí je na každém z nás. Někdy chybí jen ta informace, kterou se pokoušíme nyní zpostředkovat. Proto neváhejte, pánové, a udělejte své manželky štastné. Vezměte je do nejkrásnějšího divadla v kraji na společenský večer a nechte vyniknou nejen krásu Vašich žen, ale užíjte si i společný požitek. Určitě se dostaví. Za to Vám  jménem festivalu ručím :o).


Mesiáš je nejznámější Händelovo dílo popisující jednotlivé části Ježíšova života. Vybrali jste si ho záměrně, s ohledem na jeho duchovnost?


Tato skladba je vybrána s ohledem na to, že se jedná o hudební poklad, jimž je jistě i proto, že je skladbou inspirovanou tímto tématem.


Na můj vkus je v programu uvedeno mnoho lidí. Znamená to, že půjde o společný koncert souboru Musica Florea, Českého filharmonického sboru Brno a několika hostů?


Ano, ano, je tomu tak. Vzpomeňte, jaká to byla krása, když zněl bazilikou letošní zahajovací koncert. Když zkrátka spustí celá baterie, tak to stojí za to. Ne, nyní vážně. Je to nejdražší koncert letošního ročníku a já ho vřele doporučuji.


Jako učitele biologie by mě zajímalo, jak název Musica Florea vznikl. Netušíš to?


Tuším, jsem jedním z členů, kteří stáli u samotného zrodu souboru. Musica Florea se zabývá zejména barokní hudbou, která je plná kudrlinek a květnatých hudebních ozdob, a tak si zvolila jako přívlatek Florea (květinová, květnatá), nějak tak to, tuším, bylo.


Se souborem Musica Florea vystupovala i Magdalena Kožená. Ta by určitě  byla stejným tahákem jako loni Dagmar Pecková. Ještě jste neuvažovali přivézt ji do České Lípy?


Magdalena Kožená je moje kolegyně, kamarádka. Natočil jsem s ní dokonce i sólové CD. Nicméně se stala během své kariéry světovou hvězdou, která je pro nás zatím nedosažitelná v plném slova smyslu. Nicméně požadavek jsem již u agentury zadal před dvěma lety. Čekací doba na Magdalenu je minimálně pět, tak uvidíme, třeba se k desátému výročí festivalu dočkáme.