Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Litýš

Archiv

Dva zmínění pánové na začátku patnáctého století v okolí sváděli kruté boje. Známé jsou však především jejich hrady na Kalichu (Žižkův) a Panně (Zikmundův), ležící od našeho cíle ještě dále na severozápad. Litýš je dokonce tak upozaděn, že k němu nevede turistická značka.



Najít ho však není takový problém. Pojedeme-li z Lípy autem, pak navrhuji ze silnice mezi Úštěkem a Litoměřicemi odbočit v Dolní Řepčici doprava. Před Kotelicemi je odbočka do osady Jeleč.


Všechno jsou to takové úzké silničky jako stvořené pro cyklisty, takže výlet je možné pojmout i ekologicky přijatelněji.




Litýš je nejvyšší kopec vlevo a silnice se vine přímo u jeho úpatí. Stačí jen vhodně zaparkovat na lesácké cestě a pěšmo překonat několik desítek výškových metrů po sice neznačené, ale přesto vydupané stezce.




Na vrcholu objevíme kromě deskovitě odlučovaného znělce velice výrazné obranné valy a zbytky několika zdí. Obzvlášť teď zjara se nám nabízí neobvyklý výhled do okolí, především na sever ve směru na Zubrnice či na východ na lákavou dominantu Sedla, na niž se dá vystoupat ze zmíněné osady Jeleč po neznačené lesní cestě. Více o Sedle jsme psali například zde.