Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Možná jsme moc velcí a mladí idealisté

Archiv

Zajímalo by mě, jestli jako studenti máte dostatek informací. Jak jste zjistili, že se vaše škola bude rušit?


Drobné informace prosakovaly už během října, například na i-novinách. Oficiálně jsme se to dozvěděli minulou středu na schůzce mluvčích tříd se zástupci vedení. Rozdělili se s námi o čerstvě uveřejněné informace, nicméně dále se šíří spousta fám a dezinformací.


Jak se k situaci staví vedení školy a vůbec učitelé?


Vedení dělá, co může, aby získalo podporu, vypracovává dokumenty na svoji obhajobu, respektive na obhajobu školy.


Tak určitě vám řekli učitelé i něco neoficiálně ...


Učitelům jde o práci, někteří "naši matadoři", kteří jsou ve škole od začátku, to snášejí trochu hůř, pochopitelně, mají za sebou roky dřiny a teď to má přijít vniveč.


Ale o mimoňské gymnázium není mezi studenty moc velký zájem. Kolik jich bylo třeba v prvním kole letošních přijímaček? Nechová se tedy kraj konečně tržně, když chce udělat gymnázium v Boru, kde ten zájem podle mě bude úplně jiný?


O zájmu bych nepochyboval, třídy jsou plné, a to, že se sem lidé hlásí až na druhé kolo … na tom nevidím nic špatného. Na čísla byste se měl zeptat vedení, ale prý hospodaříme ekonomicky s minimem peněz. Přijde mi jako nesmysl rušit zavedenou školu. Kraj se bude chovat tržně, když bude udržovat sklářské školy, kde dětí ubývá...


Na peníze se nemusím ptát, tabulky se sice chovají podivně, ale předpokládám, že náklady budou obdobné jako na jiných gymplech. Samozřejmě je zajímavé, že v petici se angažuje Adéla Skokanová. Byl to záměr, abyste se zviditelnili, anebo se prostě tak vehementně jako prvanda angažovala?


Rozhodně nebyl záměr tahat ji do toho - coby dceru hejtmana - pro zviditelnění. K mému nápadu, který vznikl ihned po schůzi mluvčích tříd, se přidala dobrovolně a sama.


Proč se angažuješ ty jako maturant? Můžeš to mít přece už úplně na háku …


Já vím, že mi to může být jedno, ale není. Z následujících důvodů. Přijde mi to jako člověku nesmysl, rušení celkem prosperující školy. Kromě toho mám ke zdejší škole určitý citový vztah. Není mi jedno, co bude s dětmi, které by nemohly dojíždět do Nového Boru či jinam. Mluvím hlavně o případně rušeném víceletém studiu.


Kolik lidí petici podepsalo?


Od čtvrtka od odpoledne přes 450. Ještě nejsou vybrány všechny archy.


Tolik studentů v Mimoni ani není, ne?


Nejedná se jen o studenty.


Komu petici odešlete a jaký očekáváte dopad?


Petici chceme jet odevzdat přímo panu Gambovi, šéfovi odboru školství pro Liberecký kraj. Doufáme, že několika lidem otevřeme oči. A když bude slušné množství podpisů, tak třeba dotyční uvidí, že se veřejnosti, která je zvolila, jejich nápad nelíbí.


On Gamba moc volený není a to jednání s ním vám nezávidím ...


Možná jsme moc velcí a mladí idealisté. Doufáme, že pomůžeme dobré věci...alespoň my si myslíme, že je dobrá.


Já vám ty pocity revolucionářů přeji. Pokud vím, tak Gamba hovořil o tom, že se kraj nebrání tomu, aby v Mimoni škola pokračovala, ale s jiným investorem. O tom se nemluví?


O tom jsem zatím neslyšel, dnes probíhalo jednání přímo s ním v Mimoni. Co se dělo, se snad dozvím zítra. Pokud to nebude tajné. Pokud se mluví o různých alternativách, znamená to, že máme šanci na vítězství či alespoň plichtu, o její podobě si netroufám fantazírovat.


-----------


Martin Ferdan se narodil 29.4. 1988. V devadesátých létech navstěvoval ZŠ v České Lípě, v roce 2003 nastoupil na Gymnázium v Mimoni, kde letos snad odmaturuje. Plány do budoucna? Nic není jisté, ale chce si zkusit studium práv v Brně. Ale třeba skončí jako učitel a vůbec by mu to prý nevadilo...



Na fotografii  zleva: Martin Ferdan, Adéla Skokanová a Antonín Moravec.