Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Na Polevsku se jede první závod na běžkách

Archiv

Zlatá lyže je to doslova. Jméno vítěze závodu se každoročně nesmazatelně zapíše do historie oddílu. Je vyryto na starodávnou zlatou lyži, na které jsou mosazné štítky s mnoha jmény vítězů, kteří v minulosti na Polevsku vyhráli Zlatou lyži. Polevští lyžaři si tohoto symbolu závodu velice cení a považují ho za svoji chloubu a oddílový klenot, z kterého dýchá historie.
O zapsání nesmazatelným písmem do polevské historie se může pokusit každý, kdo přijede tuto sobotu na Polevsko a zúčastní se závodu v běhu na lyžích. Od 8.00 do 9.30 čeká na závodníky prezentace na obecním úřadě v Polevsku. Vzhledem k nesjízdnosti části běžeckého okruhu se mění místo startu z Jedličné – Tannenbergu a přesouvá se na prácheňskou silnici do místa zvaném „u křížku“, kde silnici protínají běžkařské stopy. Částečně bude pozměněna i trasa závodu. Více informací dostanou zájemci u prezentace nebo na internetových stránkách www.zlatalyze.bikebase.cz. Důvodem k těmto změnám jsou velké kameny vyčuhující ze sněhu na hlavním okruhu a trase závodu. Takto nedostatečně byla cesta upravena na podzim po těžbě dřeva a i přes výzvy nebyla uvedena do přijatelného stavu. Při současných sněhových podmínkách je lyžování na této lyžařské spojnici nemožné.


Čas startu a délka trasy se nemění. V 10 hodin se na trasu vydají malí závodníci, součástí je tedy i dětský závod. Start hlavního závodu je od 11 hodin z prácheňské silnice. Jede se klasickou technikou, trať měří 15 km pro muže a 10 km pro ženy a dorost. Trasa povede k polevskému vleku a dále směrem na Prácheň po upraveném okruhu, který bude měřit 5 km. V cíli čeká na každého závodníka čaj a něco sladkého, na vítěze  medaile a drobné ceny. Vyhlášení vítězů se předpokládá na 13. hodinu na obecním úřadě na Polevsku. Další ze série polevsých závodů, Lužická třicítka, se bude konat 31. 1. 2009. Všichni běžkaři jsou srdečně zváni.