Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nechceme dělat negativní kampaň založenou na kritice současného osazenstva radnice

Archiv

Asi každého při založení místní organizace TOP 09 napadlo, jestli jste nějak spřízněn s Miroslavem Hudcem, představitelem místních Zelených a zastupitelem města. Jste?


Nemám s panem doktorem žádný příbuzenský vztah. Čistá shoda jmen – avšak naše příjmení se zjevně skloňují jinak. Názorově jsme určitě také trochu jinde, ačkoliv jsem ekologicky založený člověk.


Co znamená být názorově trochu jinde? Topka se snaží profilovat se jako konzervativní strana, ale přitom zřejmě oslovuje především středové liberální voliče. Kde jste tedy Vy? A ještě mi vysvětlete výraz ekologicky založený člověk.


Pokud jde o porovnání mé osoby s panem Hudcem, byla moje předešlá odpověď myšlena tak, že já se snažím hledat řešení, které je ekonomické a zároveň ekologické. Mám pocit, že u pana Hudce spíše převládá to ekologické cítění. Co se týče profilace politického myšlení, musíme výrazně oddělit komunální a celostátní úroveň. Jsem přesvědčen o tom, že v komunální politice občany nezajímá, jestli je strana, která je v zastupitelstvu, napravo nebo nalevo, ale spíš to, jestli efektivně spravuje město a řeší jejich problémy.


Co Vás osobně vedlo k založení místní organizace?


Založení místní organizace je teprve před námi, zatím jsme na regionální úrovni a čekáme na souhlas krajského výboru TOP 09, abychom místní organizaci mohli ustanovit. Těch důvodů proč zde začínat je víc, ale tím nejdůležitějším je trvale rostoucí nespokojenost s místními poměry a chuť s tím něco dělat.


Takže Vám jde především o změnu místních poměrů. Co konkrétně Vám na nich vadí? Co chcete dělat lépe?


Rád bych zdůraznil, že určitě nechceme dělat negativní kampaň založenou na kritice současného osazenstva radnice. Jedním z našich hlavních cílů je najít nejideálnější model výběrových řízení na veřejné zakázky, který bude pro občany srozumitelný a věrohodný, a k tomu se nám určitě hodí naše spolupráce se Starosty pro Liberecký kraj, kteří zkušenosti se zadáváním těchto zakázek mají.


ODS už v České Lípě nemá takovou podporu jako v minulých letech, očekává se, že všechny následující volby přinesou výraznější změny na politické mapě v České Lípě. Nebojíte se, že do vaší strany vstoupí lidé, kterým jde především o osobní ambice?


Obavy jsou určitě na místě, protože ač se to může zdát do příštího podzimu dosti dlouhá doba, opak je pravdou a mnozí současní zastupitelé si již uvědomují, že nemusejí mít šanci své místo obhájit. Pro takové lidi ovšem v naší organizaci místo není.


Skutečně byste nenašel mezi současnými zastupiteli nikoho, koho byste rádi přilákali do svých řad? Uvažujete o tom, že oslovíte někoho konkrétního a pozvete ho na kandidátku?


Říká se: nikdy neříkej nikdy. Určitě si však nedovedu představit spolupráci s někým, kdo kvůli účasti na naší kandidátce „převlékne kabát a prohlédne“.


Těšil jsem se, že vznikne strana neokoukaných tváří, místo toho se TOP 09 plní odpadlíky z jiných stran – ODS, lidovců i Zelených. Máte třeba v Lípě mechanismy, jak si ohlídat členskou základnu?


Musíme rozlišovat mezi lidmi, kteří své bývalé strany opustili z vypočítavosti a očekávání zisku vlastního prospěchu, a na ty, kteří byli dlouhodobě nespokojeni se směřováním své strany a chtěli něco změnit. Není nic tajného (stanovy jsou veřejně přístupné na webu TOP 09), že členy přijímá regionální organizace. Tím je dán první takový pomyslný kontrolní prvek prověřování nových členů, protože ve výboru regionální organizace jsou zástupci všech místních organizací, takže má každý člen výboru právo hlasovat o přijetí nebo nepřijetí. Předpokládám, že případné „vykuky“ odradí množství práce, které je v naší organizaci čeká.


Váš místopředseda Vladimír Matoušek byl už našimi čtenáři obviněn, že jde o předlistopadovou rezervu KSČ. Jde o shodu jmen, jiné nedorozumění anebo to tak prostě je a Vy s tím nemáte problém?


Místopředseda Vladimír Matoušek byl před rokem 1989 skutečně asi 3-4 roky řadovým členem KSČ (v roce 1989 vystoupil) a nijak se tím netají a ani nechlubí. Ve státě, ve kterém touto zločineckou organizací prošlo více než 7 000 000 občanů, mi přijde zcestné vrhat se na člověka, který do strany vstoupil z donucení, aby mohl vykonávat práci, na kterou vystudoval vysokou školu, a přesto byl kvůli svým názorům jako straník perzekuován. V současnosti je to úspěšný podnikatel, zaměstnávající osoby se sníženou pracovní schopností. Z mého pohledu kvalitní člověk, který má rovněž právo podílet se na utváření komunální politiky v našem městě.


S tím souhlasím. Až na jednu věc – do strany nikoho nenutili. Můj otec dělal dvacet let svářeče a do funkce šel až po roce 1989. Nemůžete se divit, že přijímání bývalých členů KSČ je částí veřejnosti vnímáno negativně.


Jsem přesvědčen o tom, že byli i lidé, kteří jinou možnost neměli, a že opravdu byli i tací, kteří byli do členství ve straně nuceni. Někteří kvůli tomu i emigrovali.


Jak jste se doposud Vy osobně občansky a politicky angažoval?


Krátkodobě jsem byl v roce 2005 řadovým členem ODS – v té době jedinou možnou středopravicovou alternativou. Mé působení v TOP 09 ovšem vnímám jako moje největší a nejvýznamnější veřejné působení.


Co Vás vedlo k opuštění řad členů ODS? Nějaký místní svár?


Rozhodl jsem se na konci roku 2005, kdy se měl opětovně platit členský příspěvek, že vzhledem k mé časové vytíženosti to dále nemá smysl. Žádné sváry v tom nejsou.


Jaké ambice má vaše místní organizace, ať už s ohledem na volby parlamentní, tak ty komunální?


Základním úkolem naší organizace je seznámit veřejnost s našimi návrhy v řešení místních otázek a až občané ve volbách musí rozhodnout, jestli to máme být my, kdo bude jejich hlasem na radnici nebo v parlamentu. Kandidátky do parlamentu jsou již dávno uzavřené a nás v tuto chvíli čeká spousta práce s přípravou na komunální volby. Zejména pak na vytvoření silných komunálních kandidátek s kvalitními lidmi – bez ohledu na stranickou knížku. 


Jaké máte ambice Vy osobně?


Nemám rád slovo ambice. To, co bych chtěl dělat, je otevřená politika bez politikaření a nejvíce mě láká právě na místní úrovni. Politika by měla být o řešení konkrétních problémů, nikoliv o zákulisních hrách. Chtěl bych veřejnosti ukázat, že to možné je.


Co když se všechno zamotá a vy volby vyhrajete. Troufl byste si být starostou města, jakým je Česká Lípa?


Ono to není o tom troufnout si. Práce na komunální kampani a kandidátce je kolektivní a konečná verze kandidátky musí být odsouhlasena místním výborem. Mým cílem je obsadit kandidátku kvalitními lidmi, pokud místní organizace usoudí, že to mám být já, není o čem diskutovat.


----
Tomáš Hudec (24) je předsedou regionální organizace TOP 09. Vystudoval obchodní akademii v České Lípě. V roce 2004 pracoval ve firmě ARCUS - ONKO CENTRUM jako projektový pracovník. Od roku 2005 je interním auditorem EWALS CARGO CARE, spol. s r.o. Za své záliby považuje cestování, přírodu a četbu.