Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nejsem rebel bez příčiny

Archiv

Přichází s mobilem v levačce, pravačku mi tiskne jako vždy po chlapsku. Neverbálně se omlouvá. Náš rozhovor přerušují telefonáty stále. Novináři využívají jeho výřečnosti a ujišťují se, že to s předčasnými volbami myslí skutečně vážně. Ale to již předbíhám.


Když jsme spolu připravovali předvolební rozhovor, nemluvil jste o Vlastimilu Tlustém právě lichotivě. Jak je možné, že jste svou politickou kariéru nakonec spojil právě s ním?


Abyste celou situaci správně pochopil, musel byste vidět, jak funguje poslanecký klub ODS. Vedení ODS nemělo vůbec snahu Tlustému naslouchat. Topolánek o něm v médiích prohlásil, že selhal morálně, politicky, lidsky i odborně. Doslova se mu vysmívali, tak jsem se ho zastal. Jako člověka, který připravil ekonomický program ODS a vlastně nám tím vyhrál volby. Bylo v tu chvíli jedno, jestli jde o Tlustého či o někoho jiného. Jednání špiček strany mi přišlo nefér. Pokud si někdo myslel, že nejsou Tlustého návrhy správné, měl říct proč.


Co následovalo?


Ministr Langer se poté zeptal, co dál, když se mi nelíbí, jak vládneme. Navrhl jsem udělat nějakou formu koalice s ČSSD s cílem upravit volební systém a vyhlásit nejpozději do roka nové volby.


Vy jste navrhoval koalici s ČSSD?


Ano, ale jen na dobu přípravy voleb. Při současném systému jsou poslanci vazaly strany a navíc malé strany ty velké po každých volbách neskutečně vydírají.


Jste ještě vlastně na straně ODS, když Mirek Topolánek prohlásil, že už s vámi nepočítá?


Samozřejmě jsme na straně ODS.  Chceme jen, aby se co nejvíce naplnil její program. Ale vedení strany nemá vůbec zájem diskutovat s vlastními poslanci. Předloží návrh zákona a po nás se chce jen to, abychom ho schválili. 


Předpokládám, že chcete většinový systém voleb do poslanecké sněmovny. Jaký smysl pak bude mít senát, kdyby se do obou komor volilo většinově?


Třeba by nemusely být volby do senátu vůbec a jeho funkci by převzali členové krajských zastupitelstev, kteří by byli voleni přímo těmito  zastupitelstvy. To je ale jenom jedna z možností, jak danou situaci řešit.


Současná situace souvisí především s vaším odporem k církevním restitucím …


Ale já vůbec necítím žádný odpor k církevním restitucím. Naopak, vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi podporuji.  Mně jen vadí, že zákon není dostatečně zdůvodněn. Chci vědět, jak se došlo k tak neuvěřitelným částkám. Vadí mi, že církve nechtějí majetek, chtějí ho jen podle podivných vzorců zaplatit. Vždyť není ani dostatečně jasné, jaký majetek církve vlastnily k 25. únoru 1948. Proč se odškodňuje sedmnáct církví, když v roce 1950 jich bylo registrováno jen dvanáct? Normální restituenti dostávali dvě, tři, čtyři koruny za metr čtvereční, církve by měly dostat čtyřicet čtyři korun. A za stavby 18 tisíc korun za metr čtvereční. A to nepočítám úroky placené po dobu 60 let! My říkáme: vydat všechno, co se ukradlo. Co vydat stát nemůže, to ať zaplatí. Jen pro zajímavost: chceme například zdůvodnit, proč se jedné z poměrně malých církví má od roku 2009 vyplácet 32 milionů korun ročně, když v roce 2007 jim stát vyplácel jen 2,25 milionu korun. To je skoro patnáctkrát tolik co doposud. Já nevím proč… Protože vláda nechce na tyto naše otázky odpovědět, bohužel podle mě nelze dále návrh zákona projednávat. Věřím ovšem, že případné zdržení o několik týdnů nakonec povede k tomu, že zákon bude přijat v takové podobě, že v budoucnosti ho nikdo nebude moci zpochybnit například u Ústavního soudu. To bude myslím dobrý výsledek i pro jednotlivé církve a náboženské společnosti.


Takže celý problém je o tom, že vy chcete vědět, o čem hlasujete?


Ano, já jako poslanec potřebuji vědět, o čem jednám. Je to má povinnost, nepřišel jsem si svůj mandát pouze odsedět. Pro mě je ústavní slib, který jsem dal po zvolení poslancem, tou největší prioritou. Podle Ústavy mám jednat v zájmu všeho lidu, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.


To se asi příště na kandidátku nedostanete, obzvlášť v Libereckém kraji…


To je možné. Současný volební systém nahrává poslancům, kteří chtějí mlčet a hlavně se nedostat do rozporu s vedením strany, aby příště na kandidátce byli znovu. Takže opravdu nic nenasvědčuje tomu, že ve sněmovně budu i příští volební období. Uvědomuji si, že nyní jdu hlavou proti zdi, ale alespoň se na sebe v klidu mohu podívat do zrcadla.


--------
Juraji Ranincovi je 40 let, je ženatý a má malou dceru. Trvale bydlí v Horní Libchavě. Už jeho jméno napovídá, že pochází ze Slovenska. Do Čech se dostal díky základní vojenské službě. U hasičů pracoval od roku 1986 a dotáhl to až do funkce zástupce ředitele. Od roku 2003 pracoval jako asistent senátora Karla Tejnory. Krátkou dobu byl zároveň i poradcem hejtmana. Členem ODS byl od roku 1991, ale svou aktivitu přerušil kvůli pracovnímu zařazení. V minulých volbách se stal poslancem sněmovny, když na Liberecku dostal nejvíce preferenčních hlasů a přeskočil kandidáty před sebou. Je absolventem právnické fakulty. V poslanecké sněmovně patří k tak zvaným rebelům kolem poslance Vlastimila Tlustého, kteří kritizují styl vládnutí Mirka Topolánka.