Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

O Městských novinách a anonymu z radnice

Archiv

Jestliže se tak ale tváří, mělo by být jasné, že nepatří jen radnici, nebo v ní vládnoucí ODS, nýbrž všem občanům, kteří platí daně. To ale v České Lípě neexistuje.


Vydání Městských novin č. 9 z května 2006 navíc ukazuje, že část politické reprezentace v České Lípě nezneužívá Městské noviny jen pro svůj prospěch, ale i k pošpinění druhých.


Předseda Syndikátu novinářů ČR Ing. Miroslav Jelínek napsal vloni do časopisu Mediažurnál článek o radničních novinách nazvaný "Noviny, které platíme, aniž chceme". Nešvary radničních novin, které tu vystihuje na příkladech z jiných měst, přesně odpovídají úrovni českolipských Městských novin.


Posuďte sami. „...v tiskovinách vydávaných radnicemi se při šíření informací nakládá brutálně s veřejnými prostředky. Výsledek je katastrofální: území pokrývají vlivné místní sdělovací prostředky za veřejné peníze a téměř všechny jsou reklamním nástrojem pouze jedné části občanů a jejich zvolených zástupců. Listy hlavního města Prahy zaplavují schránky Pražanů. Ať se na zastupitelstvu děje jakákoliv bitva, v Listech ji téměř nenajdete. Periodikum Karlovarský kraj stihlo v předvolebním čase inzerovat hlavního protagonistu voleb, hejtmana ODS, více než desetkrát včetně fotografií. Těsně před volbami se pak urychlilo vydání dalšího čísla, kde má hejtman fotografii sedmkrát včetně stisku ruky s prezidentem republiky."


Myslím, že praktiky předchozího starosty České Lípy i současné starostky a obecně českolipské ODS v tom nelze nepoznat. Městské noviny jdou ale v podobných věcech ještě dál.


Naposledy zveřejnily anonym vydávaný za "stanovisko města", ve kterém - dle mého soudu - dodatečně a nechutně hází špínu na bývalého ředitele Základní umělecké školy Libora Zíku. Zjednodušeno řečeno, anonym z radnice nyní jakoby přichází s "úžasnou" informací o pochybení bývalého ředitele Zíky, odvolaného v roce 2004. Neuvěřitelné!


Skutečně by mě zajímalo, k čemu tedy vlastně máme na radnici odbor školství. Jak je možné, že úředníci tohoto odboru zjišťují něco takového až nyní? Proč o tom informují právě před volbami? Proč o tom informují formou anonymu? Proč na to nepřišli sami, ale prostřednictvím kontroly jiného úřadu? Jak je možné, že něco takového neodhalily inventury, které ve škole provádí město? Co se asi děje v ostatních školách, jejichž zřizovatelem je město? Co se zase dozvíme za dva roky? Anonymní stanovisko města přičítá někdejšímu řediteli, že hospodářský výsledek školy byl tvořen z naprosté většiny finančními prostředky, které poskytl zřizovatel. Jinými slovy, radnice obviňuje ředitele, že jeho škola ušetřila!!! Takový argument je trapný a svědčí o tom, že byl účelově zvolený s cílem pošpinit.


Na takové noviny přispívat nechci. Periodikum, které propaguje některé místní politiky a anonymní názory úředníků vydává za jediné správné, by se mělo platit ze soukromých zdrojů. A nezneužívat k tomu jméno města Česká Lípa.


Michael Polák, plátce Městských novin, Česká Lípa