Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Obnova městského parku v České Lípě

Archiv

Městský park v České Lípě byl založen Okrašlovacím spolkem za podpory města v roce 1875. Původně vyrostl jako anglický park, který se postupem doby rozšiřoval. V parku vznikly rybníčky s fontánami, Mohauptova kašna (pojmenovaná podle ředitele měšťanské školy a hudebního skladatele Franze Mohaupta,1854-1916) na návrší s altánkem, známé byly i Císařské sloupy, což bylo seskupení kamenů z různých vrchů severních Čech.


Každý, kdo občas parkem projde, vidí, že jeho obnova je už nezbytná. Rybníčky jsou zanesené vším možným, zbytky letního kina ho jenom hyzdí, do dětského koutku na začátku parku u restaurace byste své dítě asi nepustili.


Studie počítá podle městského architekta Lavríka hlavně s tím, že by se do parku vrátil fenomém vody. Spočívalo by to v obnově systémů rybníčků, vod a fontánek k pití v rámci parku. Na opravu samozřejmě čeká i už jmenovaná Mohauptova kašna. Torzo letního kina by se mohlo demontovat a na jeho místě by prý mohla vzniknout třeba letní restaurace. Na volném prostranství pod kinem může časem vyrůst třeba labyrint ze stříhaných jehličnanů pro radost dětí i dospělých. Ve studii najdeme i relaxační běžecké tratě a další zajímavé nápady.


Tato věc je ale zatím ve stadiu úvah, protože všechno je o penězích. Obnova parku by přišla na zhruba 25 milionů korun. Letos jsou v rozpočtu 2 miliony na zahájení činností souvisejících s rekonstrukcí parku. Uvidíme, zda se bude něco dít.