Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Osobnost Českolipska - trocha statistiky

Archiv

Do druhého kola postoupilo celkem 48 osobností, které mají vazby na Českolipsko. Na čtyřicet mužů připadá pouze osm žen.
Aktivně v politice vystupují čtyři, jeden poslanec a tři zastupitelé. Zejména díky svým sportovním úspěchům se do dalšího kola dostalo osm účastníků, hudebně se jich veřejně projevuje šest. Za pedagogy lze považovat sedm osobností. Obecně respektovanými jsou historici: dále jich poměrně hladce prochází pět. Kritizována byla velká účast mladých. U všech si nejsem jistý, ale myslím si, že jen třináct účastníků je mladších než já (37), z toho osm jsem jich potkal jako pedagog (14 let praxe).
O kolika vím, že žijí přímo v České Lípě? Většinu času tráví v České Lípě zřejmě 21 účastníků. Nový Bor má určitě sedm, ale spíše devět zástupců. Zastoupeny jsou Mimoň, Sloup v Čechách, Žandov... Dva jsou dlouhodobě v zahraničí - Angelus Valdstein je ve skutečnosti Němec, Tomáš Kunca lítá po světě za ptáky (naposledy mi psal z Austrálie).
Jak už jeden z respondentů rozhovorů připomenul, anketa v podstatě kopíruje typického čtenáře i-novin. Z většího města, mladšího, vzdělávajícího se či vzdělaného, v opozici vůči českolipské ODS. Vidět jsou rovněž různé skupiny: sjednotit se na jednom postupujícím se často dokáží Novoborané, českolipští atleti, gymnazisté, novoborští cyklisté, zelení.
Nejvíce hlasujících měla skupina, z níž postoupili Miroslav Hudec a Helena Paszeková (vypadli Štěpán Motejzík a Josef Rybička). Naopak nejméně čtenáře zaujala skupina, z níž postoupili Ladislav Smejkal a František Bogar (vypadli Vladimír Medek a Ivan Lacko). Čtenost tohoto dílu byla oproti tomu nejklikanějšímu poloviční.
Od příštího týdne už můžete zase vybírat ze čtveřic, jak jste zvyklí.