Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Pěvecký sbor CAMELLA zvítězil na soutěži v Severním Irsku

Archiv

Soutěžního festivalu, který se konal v pátek 24. a v sobotu 25. března, se zúčastnilo celkem 40 sborů z 13 zemí (včetně Portorika nebo Ruska).


Sbor Camella byl přihlášený do dvou kategorií – kategorie moderní a zábavné hudby a kategorie mládežnických sborů. Právě v této kategorii se sboru Camella podařilo porazit všech 11 soupeřů a dosáhnout tak na zlatou příčku ohodnocenou šekem na 200 liber. A co víc, tříčlenná porota z USA, Irska a Anglie se rozhodla udělit sboru celkové 4. místo ze všech 40 sborů.


Celkovým vítězem festivalu se stal finský sbor Tyyn Kuoro.


"Je to největší úspěch smíšeného sboru a dá se říci, že i nejlepší výsledek Camelly vůbec," okomentoval vítězství v Coleraine sbormistr Jiří Štrobl.


Zpěváci předvedli podobný program jako na nedávném výročním koncertu - jejich zhruba dvacetiminutové vystoupení zahrnovalo duchovní píseň "Juž Sie Zmierzcha", moderní skladbu "The Native Land of Light" a zajímavou úpravu lidové písničky "Sedlák". Právě ta byla u novoborských diváků výročního koncertu velice úspěšná.


"Popravdě řečeno bylo ale při vystoupení na koncertě v Novém Boru několik závažných chyb, které bylo ještě nutno rychle vypilovat těsně před odjezdem nebo i dokonce těsně před soutěží v Irsku," přiznal dirigent.


"Kdybychom v Coleraine předvedli stejný výkon jako při výročním koncertě, zdaleka bychom nemohli pomýšlet na zlatou příčku," přidal svůj názor klavírista Radek Poláček, který se svým hudebním dobrovodem na vítězství podílel z nemalé části.


Sbor se však v zahraničí nevěnoval pouze zpívání, ale navštívil i několik turisticky zajímavých míst – města Canterbury, Oxford a posvátné kameny Stonehenge v Anglii, v Irsku pak hlavní město Dublin, pamětní městečko krvavé občanské války Londonderry, nebo největší přírodní památku v Evropě – čedičové pobřeží Giant’s Causeway.


Více na http://www.colerainebc.gov.uk/show.php?id=543