Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Podrobněji z 15. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Na úvod zpestřil výběr návrhové komise Rudolf Hofman (ODS), když se sípavě snažil přesvědčit ostatní, že v komisi nemůže být právě pro svou hlasovou indispozici. Nakonec se přece jen rozpovídal a chvílemi sípat dokonce zapomínal.


Ještě více pobavil přítomné svým bonmotem Petr Skokan. Místostarosta Pazourek se zeptal, zdali by bylo možné projednat a schválit výroční zprávu společnosti Městské lesy Česká Lípa v okamžiku, kdy budou přítomni oba zástupci firmy, pánové Jirotka a Štrumfa.


"Jistě ... pokud tady ještě budem," pronesl starosta Skokan.


V průběhu jednání zaperlil ještě jednou - to když byl již několikátý bod jednání schválen jednomyslně (a zelenalo se i v kolonce se jménem kverulanta Schwarzbacha).


"Já říkal, že zelená je taky dobrá," dodal tentokrát.


Bohužel - během jednání odešel, a tak si přítomní úředníci či novináři nemohli dále užívat jeho dobré nálady. Zasedání poté vedla Hana Moudrá (ODS), o níž se v kuloárech hovořilo jako o budoucí starostce. To ale předbíháme.


Nejdéle se jednalo o prodeji pozemku firmě Dr. Reuter Microcell PU GmbH. Pozemky se nacházejí v lokalitě u Obecního lesa, vedle firmy Delphi Packard Elektric ČR a jsou územním plánem určeny k podnikání. Do městské kasy přibude za pozemky suma  4,2 milionů korun. Firma se chystá na těchto pozemcích postavit výrobní halu a zaměstnat v ní kolem pěti set zaměstnanců.


Připomeňme, že zástupcem Microcellu v České republice je inženýr Bartoň, manžel zastupitelky a místohejtmanky Evy Bartoňové, která se jako jediná ze zastupitelů včerejšího zasedání nezúčastnila. Sám Jan Bartoň je kandidátem ODS do Evropského parlamentu.


Během dalšího programu byla například schválena půjčka 100 tisíc korun českolipskému K-centru na překlenutí dvou měsíců, než zařízení obdrží přislíbenou dotaci.


Bezúročná půjčka devatenáct tisíc korun byla schválena i invalidnímu důchodci Antonínu Kuchařovi, který potřebuje opravit své auto Škoda 120. Nechci půjčku nijak shazovat, ale za tyto peníze se dají v bazarech koupit dvě zachovalé stodvacítky z konce 80. let.


Žádná diskuse se nerozvinula ani v případě sloučení čtyř mateřských škol na Špičáku v jeden subjekt. S účinností od 1. července 2004 tak formálně zanikají MŠ Brněnská, Sluníčko a Klubíčko. Veškerá práva a povinnosti přebírá za rušené organizace MŠ Na Výsluní.


Nejnudnější částí celého pozdního odpoledne byla prezentace Komunitního plánování, kterou si vzala na starost zastupitelka Eva Stehlíková. Kdo netuší, co je komunitní plán, tomu můžu odcitovat první odstavec důvodové zprávy, třeba zmoudří.


Hlavním cílem Komunitního plánu by mělo být dosažení a průběžné obnovování dohody mezi základními subjekty zúčastněnými v procesu poskytování sociálních služeb a postupné nastavení služeb dle potřeb občanů s ohledem na jejich hodnoty a priority. Jedná se zejména o zvýšení efektivnosti systému (nevynakládat neefektivně prostředky, ušetřené finanční prostředky vkládat do zlepšení kvality poskytovaných služeb). Sociální služby dnes vznikají a fungují spontánně, někdy na základě doporučení odborníků nebo rozhodnutí správních orgánů, ale mnohdy neplánovaně. Tento systém je nákladný, neefektivní. Svou jednostranností (je organizován shora dolů) omezuje lidskou důstojnost klientů, podkopává možnosti spolupráce a nenabízí uživatelům možnost spolurozhodovat. Chceme naopak, aby to byli klienti a budoucí klienti, kdo rozhodují o tom, jaké služby chtějí mít k dispozici.


Napsal bych: zase další lejstra pro lejstra, ale netroufám si, neboť tuším, že taková věc musí být k dispozici, aby se daly čerpat prostředky na sociální oblast z fondů Evropské unie.


Během obhajoby již zmíněné Výroční zprávy o činnosti společnosti Městské lesy Česká Lípa se zastupitelé natěšeně ptali na to, jak vypadají honitby. Jo, hony (zasněně), ty byly vždy zábavou mocných. Nicméně, můžeme čtenáře uklidnit - městské lesy má jako honitby rozděleno osm mysliveckých jednot. I nadále si tak zastupitelé budou muset vystačit s tenisem.


Snad ani není nutné zdůrazňovat, že v rámci interpelací  komunisté připomněli problematiku světelných křižovatek. Ale to už měla část zastupitelů vypnuté  notebooky a těšila se domů.