Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Podrobněji z 35. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Důvodem k tak velké účasti nebyl rozpočet, ale spíše závěrečné vánoční mecheche pořádané na radnici po skončení zasedání. Vzhledem k tomu dorazila také většina zastupitelů v košilích. V tričku si od soustruhů a fréz odskočili jen někteří členové levicového klubu.


Rozpočet aneb milion pro atlety neprošel


Na úvod se představil Luboš Kalous, nový ředitel organizace Sport Česká Lípa. Mluvil tiše a nevýrazně, nezapomněl připomenout, že dělal dva roky asistenta Petru Skokanovi. Zapomněl, že studoval na lampasáka.


Rozpočet byl hned druhým bodem jednání. Své návrhy na změny si připravil zejména Jan Riedl, který vystoupil z pravicového klubu a podle zákulisních informací chystá na radu města několik žalob. Prozradil, že se neúčastnil jednání o návrhu rozpočtu, protože má na něj úplně opačný názor.


"Připadám si jako don Quijote, něco schválíme a pak se to stejně nerealizuje," řekl mimo jiné.


Jeho snaha by mohla být sympatická, kdyby nakonec všechny návrhy na změny v rozpočtu neměly jeden společný cíl: ušetřit někde peníze, aby mohly být vzápětí investovány do atletického klubu. Takto přišel s návrhem nalít do atletiky milion korun navíc a použít ho na profesionalizaci úspěšného ženstva.


Několik změn si připravili i komunisté. Tentokrát však nemělo šanci projít nic, ODS byla poměrně disciplinovaná.


Pro zajímavost: pro Riedlův návrh hlasovali kromě předkladatele už jen Stejskal, Pazourek a Schwarzbach. Při schvalování rozpočtu bylo pro sedmnáct zastupitelů, proti tři (Riedl, Merta a Schwarzbach), sedm zastupitelů se hlasování zdrželo.


Rozpočtové změny aneb kroj za padesát tisíc


Volba nového člena rady, který nahradí odstoupivšího Ivana Urbana, byla formalitou. Až na nezávislé se všichni zřekli svého kandidáta, takže počtem dvaceti dvou hlasů byl zvolen Petr Pokorný.


Jako tradičně se staly rozpočtové změny terčem připomínek Oldřicha Pance. Opřel se o navyšování výdajů na zimní úklid a svoz odpadů. Napadl příspěvek města na Štěpánskou zábavu (81 tisíc) i Silvestr na náměstí. Také se mu nelíbilo, že celkové náklady na vánoční výzdobu města už překročily milion korun. Asi zapomněl, že Vánoce před volbami jsou vždy nejhonosnější. Žádný z jeho návrhů nebyl tentokrát přijat.


V materiálech na stůl se dostala i rozpočtová změna, díky níž získal technický odbor padesát tisíc na českolipský kroj. Snad se nám časem podaří vypátrat jeho podobu. Zřejmě měli Českolipané i v dobách minulých zálibu ve zlatých řetězech.


Jak dál se sportem aneb atleti nepotřebují více než šachisti


Spory mezi Janem Riedlem a pravicovým klubem se rozhořely znovu při projednávání bodu nazvaného Zásady pro poskytování finančního příspěvku. Myšleno na sport.


Už jsem v jednom z deníků uvedl, že se mi líbí snaha města hrát v tomto směru rovinu. Otázkou je, jestli nebylo naschválem vůči Riedlovi zařadit atletiku mezi tzv. sporty kategorie A, tedy ty takzvaně málonákladové. Společně s turistikou, cyklistikou, šachy, softballem, horolezectvím, lyžováním a kanoistikou.


V kategorii C (nejvíce nákladové) jsou tyto sporty: hokej, plavání, potápění, fotbal, střelectví.


Jan Riedl dal aspoň návrh na přeřazení atletiky do kategorie B. Pro hlasoval sám, pravicový klub se prostě jen zdržel hlasování. No nic, aspoň je konečně vzrůšo. Nicméně by bylo určitě sympatičtější, kdyby kromě atletiky bojoval i za jiné sporty, které skončily ve stejné kategorii.


Náměstí na prodej aneb ať mají kočky azyl


Jako nic se odhlasovala většina prodejů pozemků a nemovitostí. Mimo jiné i záměr prodat dům čp. 167, který stojí na českolipském náměstí. Zájemcem o koupi domu je firma Gastro CL, která provozuje Tequila bar a platí městu padesát tisíc měsíčně.


Z dalšího jednání vyplynulo, že město finančně podpoří Miroslavu Šubrtovou, která má v Kozlech útulek pro kočky. Dostane sto tisíc korun na stavbu azylového střediska pro opuštěné kočky (to je název, co?) a sto tisíc korun na jeho provoz.


Neoprávněné používání hrobu aneb největším škůdcem Lípy je teď Král


Na pořad jednání se rovněž dostal bod nazvaný Neoprávněné užívání hrobového místa. Předložil ho Jan Stejskal a zpracovali ho Marie Kovalová, správkyně pohřebišť, a Vladimír Lavrík, vedoucí odboru rozvoje majetku.


Návrh usnesení zněl takto: Zastupitelstvo Města Česká Lípa schvaluje vyklizení věcí (hrobového příslušenství) z hrobového místa č. R6/636 C, neoprávněně užívaného panem Jindřichem Králem na pohřebišti – hřbitově v České Lípě. Toto vyklizení proběhne dle důvodové zprávy, v souladu s platným provozním řádem pohřebiště a za podmínky revokace usnesení rady města č. 840/05 ze dne 13.4.2005.


Než byl však návrh předložen, přihlásil se o slovo pan Král, aby ve dvanácti minutách zastupitele seznámil se svým případem. Jádrem problému je skutečnost, že pan Král si objednal urnový hrob o rozměrech 70*100 centimetrů, ale nájem mu byl vyměřen na plochu 3,99 metru čtverečného.


Během svého projevu se oháněl paragrafy i dobrozdáním od ochránce práv Otakara Motejla. Svou řeč zakončil slovy: "Věřím, že i Česká Lípa je součástí právního státu!"


Plamenně pak hovořili i jednotliví zastupitelé. Někteří tak plamenně, že se ozvali zase jiní, aby je upozornili, že dnes není na zasedání televize.


V rámci objektivity je dobré podívat se i do důvodové zprávy. V ní se mimo jiné píše:


"Pan Král Jindřich, již mnoho let odmítá uzavřít nájemní smlouvu na pronájem místa na pohřebišti a nerespektoval ani usnesení RM č. 840/05 ze dne 13.4.2005. Toto nerespektování spočívá v tom, že odmítl stvrdit svým podpisem jemu zaslanou smlouvu o nájmu hrobového místa č. R6/636c (stávající) nebo nově navrženého 6/149a (nabídka města s nižší cenou nájmu a v souladu s plánem pohřebiště). Tím porušil zákon 256/2001 Sb. o pohřebnictví (každý nájemce hrobového místa je povinen uzavřít nájemní smlouvu) a de iure tak zaniklo jeho užívací právo hrobového místa."


Vůbec nejkomičtější z celé zprávy je tato věta:


"Vedení města osobně jednalo s panem Králem a vzhledem k tomu, že po všech krocích a jednáních pan Král odmítá smlouvu podepsat, došlo vedení města k závěru, že nerespektování podmínek ze strany pana Krále lze klasifikovat jako dlouholeté poškozování dobrého jména města Česká Lípa."


Tak to jsem myslel, že spadnu ze židle, když jsem tohle četl. Pan Král je asi pěkný paličák, ale jak může dát do důvodové zprávy tuhle větu někdo, kdo poškozuje jméno města už jenom tím, že sedí v zastupitelstvu, v radě či dokonce na místostarostovské židli, to fakt nepochopím. Doufám, že ta televize příště přijede.


Návrh usnesení byl nakonec tak zmatečný, že Oldřich Panc, který chtěl zřejmě hlasovat proti vyklizení, byl nakonec jediný, který by nechal pana Krále vykopat si svou urnu a odnést si ji domů. Tož veselé Vánoce u Králů!


Velké loučení aneb příští rok nashle


Poslední body se již projednávaly jen tak v letu za neustálého zvuku loučících se windowsů. Pozornost udržoval zejména Jan Riedl, když upozornil, že jeden ze schvalovaných materiálů má jako datum zpracování uveden 12. červen 2000. Vypadá to, že i úředníci se naučili ovládat funkce spojené s ctrl c a ctrl v. Jen se to nesmí přehánět. Na závěr ještě upozornil, že s ostatními nejde na závěrečný večírek a že dnešní den pokládá za konec vrcholové atletiky v České Lípě.