Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Podzimní Studenec

Archiv

Dlouho jsem tam nebyl, vím, že je kolem něj spousta listnatých lesů, byl jsem zvědav, v jaké fázi je stavba nové rozhledny, navíc jsem potřeboval část rodiny vybavit na Křížovém buku zimními kalhotami :o).
Start je tedy jasný. Křížový buk je hájenka asi v půlce cesty mezi Českou Kamenicí a Chřibskou - to uvádím pro neznalé. Vyrazíme po červené značce západním směrem. Po levé ruce mineme Široký kopec, Zlatý vrch a památník připomínající mrtvé z prusko-rakouské války. O chvíli později konečně vyjdeme z temného lesa a otevře se nám výhled na červenající se bukové lesy v okolí. Po dohromady třech kilometrech jsme u rozcestí pod Studeným vrchem. Čeká nás nenáročné stoupání na 736 metrů vysokou horu. Těsně před vrcholem se vyplatí cestu na chvíli opustit a podívat se do krajiny. Vpravo ze srázu směrem na Chřibskou, vlevo přes kamenné moře až někam k Ještědu.









Vzhledem k tomu, že z rozhledny jsou zatím jen základy, více neuvidíme. Můžeme se zapsat do vrcholové knihy umístěné v kastlíku hned vedle betonových pilířů.







Nechtělo se mi zpět stejnou cestou, tak jsem sešel k rozcestí a vzal to pěšinou mezi Černou horou a Javorkem - to jsou ty dva kopce proti nám. Cesta není značená, a tak to podél ní vypadá jako safari - kamzíci, divočáci, mufloni. Když neuvidíme je, tak aspoň jejich bobky, stopy či kaliště. Neuhneme-li příliš, sejdeme na asfaltku u posledního ze zdejších bunkrů Řopíků. Na ní zahneme doprava a k autu to máme svižnou chůzí dvacet minut. 


Tudy od Studence: