Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Představujeme asistenty zákonodárců: Jaroslava Procházková

Archiv

Můžete čtenářům prozradit, jak jste se stala asistentkou zákonodárce?


Nemám na tuto věc žádný „recept“. Mě pan poslanec Raninec oslovil sám osobně. Krátce jsme se znali z počátku 90. let jako členové Místního sdružení ODS Česká Lípa – město. Více jsme se pracovně potkávali v období, kdy i on sám byl asistentem zákonodárce, a to senátora MUDr. Karla Tejnory. Asi hlavním důvodem, proč mě oslovil, byla skutečnost, že jsem oblastní manažerkou ODS v České Lípě, působím v oblastní kanceláři, která je na patře spolu s poslaneckou kanceláří.  Pan poslanec měl možnost poznat mé organizační schopnosti při přípravě volebních kampaní, sněmech, kulturních akcích. Taky je i pro něj výhodou, že jeho poslanecká kancelář je dostupná v podstatě od pondělí do pátku.


Co je hlavní náplní Vaší práce?


Zajištění organizační a technické činnosti poslance, zejména se zaměřením na organizování poslaneckých dnů a zajišťování styku s občany.


Využívají lidé kancelář Vašeho zákonodárce?


Ano, lidé chodí za panem poslancem po předchozí telefonické nebo osobní domluvě. Většinou žádají radu, pomoc, nebo si jenom přijdou popovídat o politice či dění v poslanecké sněmovně.


S jakými problémy se na Vás obracejí?


S návštěvníky kanceláře jedná pan poslanec, já u těch jednání nejsem. Ale pokud vím, tak jsou to různé záležitosti související s činností poslanecké sněmovny. Například se občané, nebo podnikatelé, dotazují na projednávané zákony. Jedná se také o různé stížnosti na nečinnost státních orgánů atd.


Co vše děláte pro to, aby se o existenci kanceláře vědělo?


Adresa kanceláře, která sídlí na náměstí T. G. Masaryka v České Lípě  č .p. 165, je všeobecně známá. Na stejném patře je i oblastní kancelář ODS.


Kolik hodin týdně věnujete práci asistenta?


Jsem v kanceláři ODS ve standardní pracovní době.  Práci asistentky se věnuji podle potřeby, v průměru tak 8 hodin týdně.


Jak hodně se musíte ztotožňovat s politickým přesvědčením svého zákonodárce?


S tímto jsem nikdy s panem poslancem neměla problém, neboť jsme oba dva členové ODS, a tak máme podobné názory.


Uvažujete o vlastní kariéře politika?


Jsem členkou zastupitelstva města Česká Lípa, ale do komunálních voleb jsem nevstupovala pro svou kariéru, ale pro to, že bydlím ve městě Česká Lípa, záleží mi na něm a dění v něm mně není lhostejné. To byl důvod, proč jsem se rozhodla kandidovat. Spolu se svými kolegy jsme dostali podporu a snažíme se, aby se nám všem Českolipanům  v domovském městě líbilo a byli jsme na něj pyšní. Nikam dál v politice nemířím.


Můžete nám napsat krátký životopis?


44 let, vdaná, 2 dospělé děti, SŠ vzdělání, oblastní manažerka
záliby: zahrádka, rybaření, houbaření…