Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Představujeme senátorské kandidáty: Oldřich Němec

Archiv

Senátoři jsou díky způsobu volby chápáni jako regionální ombudsmani a lobbisté zároveň. Můžete nám prozradit, jak byste chtěl konkrétně prospět svému volebnímu obvodu?


Senátní volební obvod č. 36 – Česká Lípa patří do Libereckého kraje, který stále ještě není plnohodnotným krajem v oblasti veřejné správy. Týká se to Policie ČR, soudů a dalších institucí, kdy např. Policie ČR Semily spadá pod krajské ředitelství Hradec Králové, zatímco ostatní tři okresy jezdí do Ústí nad Labem. Je třeba změnit zákon č. 36/1960 o územním členění státu a několik dalších zákonů.
Podíváte-li se po českolipském okrese, najdete zde mnoho neobdělaných půd. Jsem přesvědčen, že každá půda má svého vlastníka, který by se měl o svůj majetek starat s péčí řádného hospodáře. I toto je třeba změnit, případně přijmout k tomu zákonné opatření.
V dobrém stavu nejsou ani zdejší komunikace, ať již I. nebo II. třídy. I zlepšení stavu komunikací bych chtěl pomoci.
Samozřejmě hlavní činností senátora by mělo být zejména přijímání zákonů. 


Když pomineme Vaši stranickou příslušnost, proč by si měli voliči vybrat právě Vás? Čím jste osobně mimořádný?


Myslím, že ve volebním období 2002 – 2006 jsem dokázal jako poslanec Parlamentu ČR, že jsem pracovitý a nešel jsem si pouze volební období „odsedět“. Občané mě znají jako přímého a zásadového člověka, který řekne veřejně i to, co mu později může uškodit.
Prošel jsem jak dělnickými, tak technickou profesí, postupně jsem si doplnil při zaměstnání vzdělání.


Můžete jmenovat pět největších problémů našeho volebního obvodu?


Jak jsem již zmínil, je to zejména neplnohodnotný Liberecký kraj v oblasti veřejné správy, policie a soudů. Jsou to v mnoha případech rozbité komunikace. Je nutné konečně dokončit jednání ohledně propojení čtyřproudé komunikace na trase Bílý Kostel – Polsko – SRN, zejména s polskou stranou. Také jsem již uvedl zemědělství a mnoho neobdělané českolipské půdy. Rezervy vidím i v oblasti cestovního ruchu spojené s nabídkou kvalitního a dostupného ubytování.


Ať už z Vás vyhraje kdokoliv, bude v Senátu nováčkem. Přesto: kdybyste si mohl vybrat výbor, podvýbor či jinou senátní funkci, o co by šlo? Ve které oblasti byste se chtěl angažovat nejvíce?


Pokud budu občany zvolen, ve své práci v Senátu, kromě rozhodování o zákonech ČR, se chci zaměřit především na oblast veřejné správy. 
Co se týká práce ve výborech, dokáži si představit svoje uplatnění ve Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu nebo Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.


Řada politiků se stále nechává slyšet, že Senát je vlastně zbytečný. Obhájil podle Vás svou existenci? Pokud ano, tak jak?


Jsem přesvědčen, že Senát svoji existenci obhájil. Senát má svoje nezastupitelné místo mezi ústavními institucemi. Je nejen pojistkou demokracie, jak se někdy již omšele říká, ale je zejména tím druhým, kdo má možnost posuzovat a případně vracet zákony.
Možná by sám Senát a jeho senátoři mohli trochu více přispět k prezentaci Senátu jako instituce. I když o mnohých senátorech není slyšet právě tak jako o některých poslancích.


Existenci Senátu si občané uvědomují nejvíce v době volby prezidenta. Vás by v případě zvolení za pět let taková volba čekala. Václav Klaus už kandidovat nebude. Vidíte v současnosti na naší politické scéně podobně výraznou osobnost, která by ho mohla nahradit?


Mým velkým favoritem byl v roce 2003 při volbě prezidenta Miloš Zeman, a mohl být prezidentem, nebýt tehdy vyřizování si účtů v ČSSD přes prezidentskou volbu. Miloš Zeman je jím i nadále.
Kromě něj si dokáži představit v této funkci např. i profesora Jana Švejnara.


Voličům jsou trnem v oku některé poslanecké a senátorské výhody. Napadají Vás některé, které by bylo lepší zrušit? A napadají Vás některé, které by se měly zavést?


Zrušil bych zdarma jízdné v MHD a ve veřejných prostředcích vůbec, většina zákonodárců jezdí stejně auty. Byl bych pro úpravu platů poslanců a senátorů, aby nebylo oddělováno, co je plat a co je náhrada za jízdné apod.


Senátní volby jsou pověstné nízkou volební účastí. Tipněte si, kolik lidí bude stačit ke zvolení senátora?


V krajním případě by o senátorovi mohl de facto rozhodnout pouze jeden člověk. To je však absurdita.
Budu se snažit, aby moje kampaň byla jednoduchá a skromná, aby však byla zaměřená mimo jiné i na účast občanů ve volbách. Nevím, kolik lidí bude stačit ke zvolení senátora, odhaduji však, že účast by v českolipském senátním obvodu mohla být letos o mnoho vyšší než v jiných letech, a to i díky počtu kandidátů.


Kterého z kandidátů považujete za svého největšího konkurenta?


Je jím bezesporu Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje a kandidát ODS.


Můžu Vás na závěr požádat o krátký životopis a volební fotografii?


Narozen: 1. 1. 1956 v Jičíně
Současné bydliště: Chrastava, okres Liberec, Liberecký kraj
Stav: ženatý, dcery Jitka (1977), Zuzana (1978), Jana (1996)


Profesní životopis:
1974 - 1977    - SVED, v.d., Liberec, elektromechanik
1977 – 1994    - ČSUP, s.p., Stráž pod Ralskem (dnešní DIAMO, s.p.),
                         provozní elektrikář
1988    - mistr elektroúdržby
1984 - 1994 - dobrovolný záchranář OBZS Hamr na Jezeře (při hlavním zaměstnání)
1993 - 1995    - Městský úřad Chrastava, vedoucí obecního živnostenského úřadu 
od 4/93 do 9/94 při hlavním zaměstnání, od 9/94 na plný úvazek
1995 - 2001    - Městský úřad Chrastava, vedoucí kanceláře starosty (matriční úřad, obecní živnostenský úřad, informační systém, sekretariát   MěÚ, vnitřní správa úřadu)
3/01 – 14.6.2002 - přednosta Okresního úřadu v Liberci (k datu 14.6.2002  rezignace vzhledem k neslučitelnosti funkcí)
15.6.2002 – 15.6.2006 - poslanec Parlamentu ČR (místopředseda Zemědělského výboru, člen Výboru pro evropské záležitosti)
16.6.2006 – dosud – ředitel odboru MPSV ČR


Dosažené vzdělání:
1971 – 1974     - OU, učební obor elektromechanik
1982 – 1984     - ÚSO s maturitou (obor elektro)
1994                - osvědčení o ZOZ (na úseku živnostenských úřadů)
2002 – 2005    - bakalářské studium na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obor Veřejná správa (Bc.)
2005 – 2007    - magisterské studium na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, obor Andragogika (Mgr.)


Politická a veřejná činnost:
1993 – 2006    - člen ČSSD
2002 – 2006    - zastupitel města Chrastava za ČSSD
2006 – dosud   - zastupitel města Chrastava za SNK-Pro změnu v Chrastavě


Zájmy:
Literatura, divadlo, hudba, zpěv, příroda (kolo, pěší turistika, cestování).
Dobrovolný dárce krve, držitel Zlaté plakety MUDr. Janského, v současné době 53 čestných odběrů.