Letošní ročník gurmánského Beko Fresh festivalu se ponese v duchu prezentace nejvyšší domácí i zahraniční gastronomie. S podtitulem „MILUJEME DOBRÉ JÍDLO!“ zamíří do čtyř měst - Plzně, Českých Budějovic, Liberce a Pardubic. Nabídne nejen bohatý program založený na gurmánských zážitcích a velkolepé show s vystoupením známých kuchařských es, ale také představí zajímavé kulinářské směry. Jedním z nich je extrémní catering.
Pokud jste se s podobným výrazem ještě nesetkali, vězte, že se pod tímto názvem skrývá opravdu nevšední zážitek pro vaše chuťové pohárky.
Tento styl zážitkové gastronomie pracuje s exotickými, ne příliš dostupnými typy mas a ingrediencemi, které si v klasické restauraci běžně neobjednáte. V minulých letech se návštěvníci Fresh festivalu mohli setkat s úpravou žáby, barakudy nebo velblouda, a i letos se mohou těšit na podobně rozmanité menu.
Světem extrémního cateringu provede všechny nadšené experimentátory majitel firmy Husí játra Filip Töpfer. Filip je úspěšný podnikatel a přední odborník v oblasti obchodu s prémiovým masem a luxusními potravinami. Ve stánku Extrémní catering se společně s celou řadou mladých ambiciózních kuchařů, včetně šéfkuchaře Tomáše Drastíka, nebojí používat jak moderní metody, tak extrémní suroviny. Ve své práci kombinuje exotická masa, ale i byliny a koření, které jsou pro dané recepty typické.
Filipa Töpfera jsme se zeptali, co si pro nás tentokrát v extrémním cateringu přichystali a odkud zkrátka takový sortiment pochází? „Na festivalovém menu se tentokrát objeví medvěd, který je ze Slovinska, buvol z východomaďarské puszty, vietnamskou krajtu a krokodýla ze Zimbabwe,“ uvedl Töpfer.
EXTRÉMNÍ MENU
ze stánku Extrémního cateringu
Medvědí boršč se zakysanou smetanou
Buvolí burger se zauzenou lanýžovou majonézou
Krajta s thajským curry a kokosovým mlékem
Krokodýlí popcorn s kukuřičnou chipotle salsou
A není vybrané maso ze zvířat, která budou v menu obsažena chráněno? „Pro festivalové menu s tématem extrémního cateringu jsme vybrali maso sice vzácných, nicméně nechráněných zvířat,“ objasnil Töpfer. „Většinou jde o regulovaný odstřel zvířat, která jsou v daném regionu, kde se nachází, buď přemnožená, nebo existují i jiné důvody povolené regulace, jako je například agresivita. Taková nabídka masa není běžná a je velmi úzkoprofilová, proto jde ve finále o poměrně nákladné jídlo a není ho moc. Například medvěd má i speciální certifikát, který dokládá jak schválený odstřel, tak pravost medvědího masa,“ poznamenal Töpfer.
Kromě extravagantních pochoutek se ale během čtyř víkendů představí také to nejlepší z klasické kuchyně nebo zahraničních delikates a chybět nebudou ani živá show pod vedením věhlasných šéfkuchařů, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Marcel Ihnačák, Roman Vaněk, Ivan Vodochodský. Propojení kvalitního vína s jídlem přiblíží Kamil Piálek a v molekulární mixologii plné barev vystoupí Tomáš Kubíček. Za Pilsner Urquell vystoupí profesionálové Václav Berka, Pavel Zítek nebo Vojtěch Homolka. Provoněnou show s výbornou kávou předvede Roberto Trevisan. Prvorepublikovou gastronomii představí šéfkuchař Radek David.
Pokud se budou chtít návštěvníci do programu aktivně zapojit, jsou pro ně připraveny kulinářské workshopy a přednášky. Hlasováním si můžou zvolit top restauraci jejich regionu nebo prostě jen degustovat z nepřeberného množství jídla, piva, vína a dalších lahůdek.
PŘEDPRODEJ VSTUPENEK JE VÝHODNĚJŠÍ
Pro všechny zájemce připravili navíc organizátoři možnost si zakoupit vstupenky v předprodeji v sítích GoOut, Ticketportal nebo online na www.freshfestival.cz/vstupenky.
Cena vstupenky v předprodeji (100 Kč za osobu) zahrnuje navíc lákavý bonus v podobě „školy čepování piva“ Pilsner Urquell s pravým Masterem Bartenderem!
VSTUPNÉ:
Na místě: 100 Kč jednodenní vstup (České Budějovice, Liberec). Na místě: 150 Kč jednodenní vstup (Pardubice, Plzeň). Předprodej s bonusem: 100 Kč vč. vstup + škola čepování piva Pilsner UrquellZTP a děti do 130 cm vstup zdarma
TERMÍNY JEDNOTLIVÝCH FESTIVALŮ
Plzeň, 19. – 20. 5. 2018 (OC Plaza Plzeň)
Liberec, 26. – 27. 5. 2018 (Sportovní areál VESEC)
České Budějovice, 9. - 10. 6. 2018 (Výstaviště České Budějovice)
Pardubice, 16. - 17. 6. 2018 (Dostihové závodiště)