Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Ředitel rušené sklářské školy viní Bořka Šípka ze střetu zájmů

Archiv

Náměstek hejtmana Radek Cikl (ČSSD) tam v úterý informoval o plánech na zrušení výuky ve škole v Kamenickém Šenově a o jejím převedení na Vyšší odbornou školou sklářskou a Střední školu v Novém Boru. Šípek si v novoborské škole pronajímá jednu ze šesti pánví sklářské pece. Na tiskové konferenci vystupoval jako děkan Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci.


"Šípek v novoborské škole podniká, a tak neměl na tiskové konferenci vůbec mluvit. Když jsem o tom hovořil s kolegy výtvarníky, byli zděšeni," řekl ČTK Janák.


Podle Šípka nebyla účast na tiskové konferenci střetem zájmů. "Pozval mě tam Liberecký kraj. Jsem přesvědčený, že dvě sklářské školy tak blízko sebe v současné době být nemohou. Ve sklářském průmyslu se propouští a mladí lidé ztrácejí zájem o studium skomírajícího oboru. Počet sklářských škol považují za příliš velký i někteří umělci," uvedl Šípek.


Cikl Šípka pozval, aby dal najevo, že i v Novém Boru se dá dělat umělecké sklo. "A kdo jiný by to měl prezentovat než ten, kdo tam tvoří," vysvětlil Cikl.


V novoborské škole pracuje u pece pět sklářů z takzvaného Šípek Teamu. "Pánev pronajímáme panu Šípkovi za cenu, která je ve srovnání s cenami ostatních majitelů pecí mírně nadprůměrná. Připravujeme také další spolupráci, pan Šípek u nás počítá s dlouhodobými kurzy pro japonské zájemce o hutní tvarování a broušení skla," uvedla ředitelka novoborské školy Ilona Jindrová.


Kraj chce převést výuku z Kamenického Šenova do Nového Boru kvůli nedostatku studentů. Kraj v minulých dvou letech poslal do Kamenického Šenova na platy pedagogů mimořádné dotace 1,5 a 0,95 milionu korun, což není v roce 2010 kvůli napjatému rozpočtu možné.


Ředitel školy v Kamenickém Šenově s její likvidací nesouhlasí. "Umělecké sklářství na naší škole má delší tradici než v Novém Boru. Na sklářskou střední školu se tam loni přihlásili tři uchazeči o studium a v Novém Boru vůbec neotevřeli první ročník. V Kamenické Šenově studuje v prvním ročníku 13 žáků," řekl Janák. Škola je nyní naplněná z necelých 40 procent.


V Libereckém kraji se nachází šest sklářských, bižuterních nebo umělecko-průmyslových škol. Mají sice vysokou prestiž, jejich provoz je však hlavně kvůli velké spotřebě surovin a rozsáhlému technickému zázemí dražší než ve všeobecně vzdělávacích školách.