Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Restaurace U Špindlerů

Archiv

Půjdeme-li od zámku směrem k morovému sloupu na náměstí, objevíme naši hospodu na levé straně ulice, v prostorách, kde dříve býval přízemní obchůdek.


Skutečnost, že pohostinské zařízení vzniklo v místnostech určených původně k jiným účelů, má své minus. Pod nízkým stropem se snadno zkoncentruje kouř. Navštívil jsem tento podnik v době oběda, kdy se důsledně dbalo na nekouření, takže jsem to zpočátku jako handicap nepociťoval. Jen odbila třináctá hodina, sáhlo několik návštěvníků do „tabatěrek“ a v mžiku jsem byl vyuzený.


Výstavní síní Špindlerů je jejich kuchyně. Výběr jídel je pestrý, porce jsou olbřímí a cena více než příznivá. Hotovky začínají na 42 korunách (sekaná s bramborovým salátem) a končí na rovné padesátce (různé řízky). Oblíbené jsou halušky se zelím a uzeným dodávané ve dvou velikostech porcí (350 gramů za 43,- či 500 gramů za 50,-). Z minutek mě zaujaly tlapy zákupského medvěda za 96 korun či o korunu levnější šídlovský drak. A taky Šauerovy koule, za kterými se skrývaly smažené cibulky. (Nedoporučuji, pokud máte několik následujících hodin trávit ve společnosti dámy).


Bohatá je i nabídka piv. Ceny jsou zřejmě záměrně maličko nadsazeny, aby se do podniku nestahovali pivaři škudlící na koruně. Staropramen desítka za patnáct korun, dvanáctka za osmnáct. Podáván je i Granát za šestnáct (0,4 l). Řidiče potěší ostravské nealkoholické pivo Rallye, které je však na rozdíl od nošovického takřka nepoživatelné.


Škoda, že se zde nečepuje obyčejná limonáda. Rozléváním coly a jiných produktů stejného výrobce jsem byl trochu zklamán. Takové hospůdce by slušelo postavit se proti proudu.


Celkové prostředí je rodinné. Malý prostor, decentní obrázky na stěnách. Bodrá servírka, která pro výtku místním štamgastům nejde daleko. Jako doma si lze připadat i na toaletě. Nikdo ani nečekal WC ve stylu nádraží osmdesátých let.


Jelikož jsem hospodu navštívil chvíli pod dvanácté hodině, neumím si ji do detailů představit v pozdních odpoledních hodinách. Zkušenost říká, že ubude hostů hladových a cestujících zdáli a přibude těch žíznivých doběhnuvších sem ze zahrádky.


Hodnocení (jako ve škole)


Nabídka: 1-


Pivo: 2


Jídlo: 1


Obsluha: 1-


Záchod: 2


Celková atmosféra: 2


Průměr: 1,67


Restaurace navštívena: 14. října 03