Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Říp

Archiv

Když jsem minulý týden psal, že žádný turista by si neměl nechat ujít v Českém Švýcarsku výlet k Pravčické bráně, pak musím tentokrát napsat, že žádný český turista by si neměl nechat ujít výstup na Říp. Koneckonců i na Českolipsku je řada míst, ze kterých je tento 455,5 metrů vysoký kužel vidět.


Do Krabčic, vsi pod Řípem, je to z České Lípy 52 kilometrů. Autem je tato vzdálenost překonatelná za hodinku, na kole asi za tři. Cestou projedeme vesnicemi s velmi poetickými českými názvy - Chotiněves, Jištěrpy, Libínky, Hrušovany, Polepy, Chodouny, Černěves. Jinak musíme také přes Úštěk a Roudnici, abych nás správně navedl.


Přímo pod Řípem je parkoviště za 25 korun, přičemž parkovací lístek můžeme použít jako slevový kupón v restauraci Mánes Krabčice. K vrcholu vystoupíme po červené značce asi za dvacet minut po rozbité asfaltce, kterou lemuje vzrostlý plevel v podobě netýkavek a kopřiv. Pod vrcholem nás čeká již zmíněná restaurace a stánek se suvenýry a pohlednicemi. Zde také prodávají vstupenky do rotundy svatého Jiří.





Za dvacet korun si můžeme i zevnitř prohlédnout kapli, kterou nechal na místě původně dřevěné stavby vybudovat kníže Soběslav na památku vítězství nad německým panovníkem Lotharem v roce 1126. Nejzajímavější částí interiéru je socha svatého Jiří bojujícího s drakem z roku 1870. Poslední rekonstrukce pochází podle cedule z let 1966 - 1974, ale rotunda vypadá jako úplně nová.



Na Řípu jsou dvě pěkné vyhlídky. K oběma musíme z vrcholu mírně sestoupit. Když půjdeme k té, která nám umožní pohled na jihozápadní část Českého středohoří, mineme místo, odkud byl v roce 1868 vylomen základní kámen Národního divadla. Z vyhlídky Pražské zase můžeme obdivovat malebnost typicky české krajiny. Rovina s pravidelně uspořádanými vesnicemi mezi lány polí. Jen ty silnice trochu kazí dojem.






Mnoho Českolipanů zajíždí pod Říp na Svatojiřskou pouť, kdy podél silnice k parkovišti vyrostou kolotoče a stánky. Komu však tyto atrakce nechybí, může se na Říp vypravit právě teď a vydat se ve stopách praotce Čecha, mnoha knížat či táborů lidu z devatenáctého století.