Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Skyline - Muzika, která se vám přizpůsobí

Archiv

Na koncertě tak zazní všechny jejich pecky z VirginPP a i pár z Urbanici, takže na fanoušky čeká naprostá spokojenost. Dokonce snad přihodí i známou Aiku, i když v lechce modifikované rapované verzi.


Album Virginplatonicpanic je třetí v řadě. Kapele podařilo, co předem slibovala, a udělala svou doposud nejlepší desku. Začnu-li u toho základního, čímž je samozřejmě hudba, a pokusím-li se vystihnout žánrové zaměření Skyline, rozhodně se nevejdu do žádné přesně definované škatulky. Většina vydaných skladeb je postavena na rozbitém rytmu junglu (samozřejmě se najdou i srovnané výjimky), od něhož si propůjčují také typickou syrovost. Zatímco jednu nohu nechávají v undergroundu, tou druhou míří k všeobecně stravitelnějšímu popovějšímu zvuku hodně inspirovanému v trancu. Další rozmanité vlivy přinášejí vokály a také v taneční hudbě ne tak tradiční nástroje saxofon a violoncello. Nové skladby, jež už jsme mohli zaslechnout na některých loňských festivalech, začínají měnit směr a tíhnout výrazně k písničkovému charakteru a zvukům kytary, čímž svou muziku sbližují zase s jinou, početnější částí hudební scény.


O naší taneční scéně lze tvrdit, že vstoupila do druhé etapy svého vývoje. Oproti tomu na Skyline druhá etapa právě čeká. Po právu ji lze odstartovat snad na jaře letošního roku, kdy by mělo vyjít jejich další řadové album. Jistým způsobem ale kapela začala něco nového již loni, jelikož poněkolikáté proměnila obsazení. Pro mnohé smutné rozloučení proběhlo s violoncellistou Štěpánem, saxofonistou Richardem a především s jednou z nejvýznamnějších osobností kapely, která ji nyní opustila již podruhé, zpěvačkou Terezou Nekudovou alias Sister Zulu. Ale u této kapely jsme na rozlučky již zvyklí. V málokteré se tak často střídají členové – pro připomínku jí již prošli například dnes oblíbená d´n´b DJka IM Cyber, která u nich hrávala na saxofon, v současné době ve Švýcarsku žijící MC Adaba či MC Strictly Orange, který je teď jedním z frontmanů Hypnotix. Tentokrát jde i o změnu nástrojů, která ovlivňuje zmíněný nový zvuk. S klávesami a programingem se představí Cyphonic, s onou důležitou kytarou uslyšíte Majkii B a vokál MCho Nu.C podpoří Jitka Charvátová, bývalá členka kapely Fiction.


Stručně a jasně, kdo umí, ten umí. Každopádně tento koncert by měl být dost velkým tahákem letošní hudební scény v České Lípě.