Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Služby, služby, služby – rekonstrukce kuchyně (Koryna), den nultý

Archiv

Během našeho manželství jsme obývali celkem tři byty, z toho ten první jen velmi krátce, a vždy jsme v případě kuchyně přišli k hotovému. Linky byly ve starých českolipských bytech součástí vybavení, my je maximálně polepovali tapetami, aby vypadaly jako nové. Všechny spotřebiče jsme si pořídili během prvního roku našeho manželství. To všechno byly důvody, proč jsme se rozhodli k celkové rekonstrukci – od přebudování vody, elektřiny, plynu, vyštukování, přes novou linku po nové vestavěné spotřebiče.
Jako finanční strop jsme si dali 150 tisíc korun, přičemž jsme se rozhodli využít asi z půlky úvěru ze stavebního spoření. Uvažovali jsme i o jiném typu půčky, ale stavební spoření je prakticky bezkonkurenční, aspoň pokud pravidelně spoříte několik let.


Postupně jsem navštívil tři firmy v České Lípě – Interiérové studio Pianka (http://www.pianka.cz/), Kuchyně Bronteus (http://www.sachsenkuchen.cz/) a Cocina s.r.o. zastupující společnost Koryna (http://www.korynaideal.cz/ceska-republika/seznam/liberecky-kraj/ceska-lipa.html).


Po firmě jsem chtěl, aby mi v podstatě byla schopná zajistit všechny služby od vybourání po instalaci spotřebičů. Také jsem chtěl vše podle zákona, žádné melouchaře s výplatou rovnou do jejich kapsy. V Piance se mě ujal mladý muž, který měl nastudované materiály, ale v praktických věcech si moc jistý nebyl. Hned za rohem v Bronteu jsem byl spokojenější, člověk, který se mě ujal, mi přišel praktický až dost. V Koryně jsem měl štěstí na skutečnost, že byla přítomna mladá žena, která uměla dobře komunikovat a hned si mě posadila k počítači, aby mi ukázala, jak si nechala předělat kuchyň ona. Společně s ní byl v provozovně muž, který zodpovídal za technické věci, a hned prohlásil, že žádný z mých požadavků není problém.
Ve všech provozovnách měli program, který je skutečným darem pro hravé lidi. Zadáte do něj rozměry kuchyně, dispozici a už si stavíte. Měníte materiály, výšky, spotřebiče a rovnou se vám v dolním růžku obrazovky objevuje cena. Samozřejmě zdaleka ne konečná, jak jsem zjistil později. Nebudu však předbíhat. 


Domů jsem si prozatím nechal poslat náhledy z cizí kuchyně, která však měla stejné rozměry jako moje. S tím jsem předstoupil před manželku. Už z rekonstrukce koupelny jsem věděl, že se trochu minula povoláním, měla být architekt. Vidí věci, které já nevidím, má cit pro detaily a také není takový škudlil.
Přestože jsme si byli vědomi, že Koryna je pravděpodobně tím nejdražším řešením, rozhodli jsme se pro ni. Možná více intuitivně než rozumem.


Projektovat do studia chodila manželka, já se zjevil na scéně až ke konci, když se ladily detaily typu výšky pracovní plochy (v kuchyni se s ženou střídáme takřka spravedlivě, ale já jsem o třicet centimetrů vyšší), madel, typu trouby apod. A také peněz. Když bylo vše naplánované, byli jsme na 158 tisících, ale dostal jsem šanci vytáhnout si při podepsání smlouvy los. Štěstí jsem měl tak poloviční – 15 % z ceny samotné linky bez daně (byly tam prý i lepší, ale i horší – nemohu posoudit, to by musel někdo ze čtenářů).




Smlouvu jsme definitivně podepsali 13. října s dobou plnění osm týdnů, zásadní pro nás bylo, aby byla práce hotová do Vánoc.


Určitě nebudu popisovat průběh aktuálně, ale pokusím se zdokumentovat akci den po dni a pak články  během prosince postupně vydat.


Vás prosím, abyste v diskusi popsali, jak jste se s podobnými rekonstrukcemi poprali vy či jaké máte zkušenosti s českolipskými firmami. A vůbec: jak jste prostě dopadli. Dejte jiným informace. Předem upozorňuji, že nejde o reklamu a na žádnou z popisovaných služeb nemám slevu (aspoň dopředu sjednanou, zpětně by určitě bodla).


Svůj názor můžete vyjádřit i v anketě pod reklamami..