Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Téma: Stane se ze sídliště Sever českolipský Chánov? (část 3. - Jak se k problému staví město?)

Archiv

Proč vůbec problém na sídlišti Sever vznikl?


Spíše byste se měl ptát, kdy vznikl. Podle mě bylo  chybou, že zastupitelé kdysi nepřistoupili na nabídku převzít bezplatně byty státního podniku Diamo. Tehdy se báli starostí se správou bytů, ale my nyní nemáme páky, jak vznikající situaci řešit. Ptát byste se měl tedy tehdejších zastupitelů.


Dostává město oficiálně nějaké stížností od občanů sídliště Sever?


Schválně jsem se ještě před naším rozhovorem díval. Za celý minulý rok jsme nedostali jedinou stížnost na bydlení. Jednu jsme měli jen na hluk a tu řešila městská policie. Pokud občané nebudou aktivnější, město těžko může něco dělat. Zasahovat do vlastnických práv majitele nemůžeme. Samozřejmě nám na osudu občanů sídliště Sever záleží. Neumím si představit, jak bychom časem řešili situaci, kdyby se desítky či spíše stovky občanů České Lípy ocitli na ulici bez střechy nad hlavou. Třeba kdyby nějaký státní orgán označil byty za neobyvatelné.


Víte, že na sídlišti vzniká sdružení občanů, kteří se chtějí proti chování majitele ohradit?


Vím to především z médii. Také vím, že se v iniciativě angažují zastupitelé Hudec a Riedl. Nic bližšího se ke mně nedostalo. Jsem ale za tuto aktivitu rád, můžeme pomoci jen někomu, kdo o svůj problém sám projeví zájem.


A je pravda, že jste s firmou Byty Česká Lípa jednal?


Dvakrát jsme jménem města majitele ke zjednání nápravy v celém bytovém fondu vyzývali. Také jsme je vyzvali k jednání o prodeji bytů. Vše je samozřejmě možné písemně doložit. Ale k obchodu jsou vždy potřeba dva. Kupující nestačí.


Zde je oficiální dopis podepsaný starostkou:



 


Co byste s eventuálně koupenými byty dělali?


Prodali bychom je občanům tak, abychom nic nevydělali, ale také nic neprodělali.


Myslíte, že by podobná iniciativa měla v zastupitelstvu šanci na úspěch?


Určitě by byla shoda napříč celým politickým spektrem.


Může město situaci na Severu ještě nějak ovlivnit?


Naše možnosti jsou opravdu velmi omezené. Prakticky nemůžeme majiteli nic nařídit. Konat mohou spíše státní orgány. Stavební dozor, hygiena, statik. Můžeme si pohlídat, jak se vyvážejí kontejnery, a jestli není v okolí nepořádek. To je naše věc. Faktem také je, že v okolí kriminalita statisticky nestoupá. Navíc jsme na sídlišti zřídili služebnu městské policie.