Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Téma: Stane se ze sídliště Sever českolipský Chánov? (část 7. – Pohled městské policie)

Archiv

Mluvil jsem o bezpečnostní situaci na sídlišti Sever s panem místostarostou Stejskalem a ten tvrdí, že ze statistik žádné zhoršení nevyplývá. Můžete jeho tvrzení podpořit čísly?


Statistika městské policie, která se týká ale pouze přestupkového jednání (ne trestných činů), vykazuje opravdu v posledních dvou letech výrazně neměnné údaje. Sídliště Sever je v porovnání například se sídlištěm Lada a Špičák přibližně na stejném počtu přestupků spáchaných ve veřejném pořádku a počty jednotlivých případů zůstaly na Severu stejné, na Ladech a Špičáku nepatrně poklesly. Chcete-li konkrétně některá čísla, mohu uvést například události rušení nočního klidu, kde na sídlišti Sever bylo v roce 2007 evidováno 75 případů a v roce 2008 to bylo 63 případů. V lokalitách Lada i Špičák (které jsou však více zalidněné) je toto číslo přibližně totožné a pohybuje se vždy kolem 60 skutků.


Mění se nějak situace v celé České Lípě? Velmi často například edituji zprávy o loupežných přepadeních?


Loupežná přepadení i další násilná trestná činnost je hodnocena Policií ČR. Na součinnostních jednání jsme byli informováni o nárůstu loupežných přepadení v roce 2008, ale konkrétní a objektivní hodnocení skutečně není na nás.


Jak v současné době funguje služebna městské policie na sídliště Sever? Je již možné vysledovat její efektivitu?


Opakovaně sděluji, že se nejedná o klasickou služebnu městské policie. Jde pouze o dočasné prostory, které byly zřízeny jako zázemí strážníků, kteří zde vykonávají intenzivní pěší obchůzky. Nejsou zde zřízeny úřední hodiny a ani zde není zavedena nepřetržitá služba. Její zbudování nebylo nijak ekonomicky ani technicky náročné. Určitě k pocitu bezpečí zde bydlících občanů a zároveň jako prevence  či strašák proti těm, kteří vedou jiný život než většina těch slušných, přispěla.


Má městská policie nějaké pravomoci v případě nedostatků, které vykazují domy a jejich obyvatelé na Severu? Myslím například nedodržování požárních předpisů, hygieny, nepořádek kolem kontejnerů, vyhazování velkoobjemového odpadu apod.


Obecně a stručně řešeno má městská policie možnost mnoho přestupků uvedených zejména v přestupkovém zákoně (č.200/90 Sb.) řešit například v blokovém řízení, ostatní zde uvedené přestupky či jiné správní delikty pak může rovněž oznamovat příslušným orgánům. Děje se tak stejně, jako v jiných částech města. Z Vámi citovaných problémů nejčastěji na tomto sídlišti řeší strážníci právě neoprávněné odkládání velkoobjemového odpadu, které je zde skutečně častější (zřejmě vzhledem k  větší frekvenci osob při stěhování). Pachatele se podaří dopátrat přibližně u desetiny evidovaných případů.


Obyvatelé Severu samozřejmě vidí problémy především ve svém okolí. Jak jsou na tom ostatní sídliště případně oblasti v České Lípě?


Již historické výzkumy některých sociologů ukázaly, že vnímání pocitu bezpečí je velice subjektivní záležitostí. Pravdou je, že většinou šlo o závěry z přistěhovaleckých měst USA, kde občané svou lokalitu vnímali spíše jako bezpečnější oproti ostatním. U nás se dost občanů snaží problémy vidět zejména ve svém nejbližším okolí. Na sídlišti Sever je navíc velký pohyb osob, na které je nahlíženo jako na sociálně nepřizpůsobivé a vykazují zcela odlišné známky chování, než je v naší společnosti obecně přijatelné. K tomuto se přiklánějí i strážníci, kteří v těchto místech vykonávají službu nebo sami bydlí. Pokud jde však o počty přestupků zde zjištěných, není tato lokalita rizikovější oproti ostatním. Navíc tato statistika může být ovlivněna tím, že počet obchůzek zde mnohonásobně překročil počty obchůzek na jiných místech a předpokládalo by se tu tedy i vyšší číslo zjištěných přestupků.


Občanky, které se angažují ve Sdružení Za klidnější Sever, údajně hodlají spolupracovat i s městskou policií. Oslovily vás již? V čem byste jim mohli pomoci?


Touto organizací jsme jako přímé vedení městské policie kontaktováni nebyli. Problémy zejména s vlastníky bytových domů, které jsou zde velice patrné, těžko ovlivníme. Samozřejmě k jednání v otázkách, které se týkají přímého výkonu služby, jsme vstřícní.


Snažil jsem se po Lípě nafotit různá místa pro naši anketu. Prakticky není možné udělat snímek, aby na něm nebyly graffiti, tagy či prostě jen mazanice. Jak úspěšně zasahuje městská policie u této činnosti?


Jak v roce 2007, tak i v roce 2008 strážníci přímo při činu tvorby graffiti zadrželi tři pachatele. Jde o činnost, kde pachatel jedná pod rouškou tmy, často nepracuje sám a obecně je vůbec těžko zjistitelný. Pokud k tomuto dojde, většinou ještě záleží na fyzické kondici strážníka, neboť kdo je v tomto případě rychlejší, ten také vyhrává.