Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Týden knihoven 2005 v České Lípě

Archiv

Cílem této kampaně je otevřít knihovny nejširší veřejnosti a nabídnout širokou paletu knihovnických a informačních služeb. V průběhu týdne od 3. do 8. října 2005 budou knihovny po celé republice lákat do svých prostor jak své stále čtenáře, tak i ty, kteří zatím knihovny nenavštěvují. Ve stovkách knihoven se uskuteční řada mimořádných akcí, přednášek, anket, soutěží aj.. Rovněž budou poskytovány slevy na přístup k internetu, v některých knihovnách přijde vhod čtenářská amnestie na opožděně vrácené knihy.


Jednotícím, společným prvkem letošního Týdne knihoven je  motto Velcí a malí Čechové, které si klade za cíl nejen navázat na televizní anketu „Největší Čech“, ale přiblížit svým čtenářům i celé veřejnosti další významné osobnosti našich dějin a literatury zejména.


Městská knihovna v České Lípě zahájí Týden knihoven Velkým Říjnovým Společným Čtením, pro které využívá právě společného motta „Velcí a malí Čechové“. Ukázky veřejného nonstop čtení nepochybně představí významné postavy naší literatury.


Zajímavý program knihovna připravila do dětské uživatele : pořady „Zabal si svou knihu“ a „Jak se dělá knížka“ jsou určeny dětem nižšího školního věku a dětem nepochybně přinesou nové dovednosti, nápady a zábavu.


Po celý týden bude pro registrované uživatele knihovny internet zdarma, ostatní jej budou mít k dispozici se slevou (1hod 20,-Kč).


Dále bude vyhlášena čtenářská amnestie, to znamená, že celý týden budou čtenáři osvobozeni od poplatků za upomínky.


Všichni registrovaní uživatelé mohou soutěžit o zápisné na příští rok prostřednictvím testu čtenáře knihovny. Týden knihoven je rovněž týdnem otevřených dveří, kdy na prohlídku knihovny zveme širokou veřejnost za účelem seznámení se službami veřejné knihovny.


Vzhledem k tomu, že Městská knihovna Česká Lípa poskytuje pro síť knihoven okresu CL tzv.regionální služby, připraví v rámci TK setkání se starosty obcí a knihovníky okresu Česká Lípa, jehož tématem bude zejména seznámení s projektem PIK (Projekt internetizace knihoven) a elektronickými službami městské knihovny v České Lípě.