U Schwarzkopfa

Verze pro tisk |

Po letech jsme se rozhodli oprášit naši rubriku Tip na hospodu. Ještě než skončí sezona, znovu upozorňujeme na strážskou raritu v podobě cukrárny U Schwarzkopfa.

Výjimečný je především fakt, že nikde široko daleko (a jestli vůbec někde) nenajdete cukrárnu s tak obrovskou nabídkou. A nejde jen o počet nabízených zmrzlin (údajně se během sezony vystřídalo 217 druhů), ale o sortiment celkově. Kromě běžných druhů, jako jsou jahodová, ananasová, šmoulí, si lze dopřát i kopečky alkoholové či bezlepkové a diabetické. No a asi nejvíce se mluví o chutích pro zmrzliny netypických - mrkvové, makové, pivní či svíčkové. Pravda, třeba pivní často končí v koši, a když už ji hrdina dolíže, zřejmě se příště stejně vrátí ke "klasice". To nevadí, lákadlem prostě tyto druhy jsou.


Za okénkem narazíme na paní Jablonovskou nebo ještě častěji na muže s cizokrajným přízvukem - Heinricha Schwarzkopfa, který propůjčil podniku své jméno. Věkem je sice už v důchodu, ale energii mu tato skutečnost neubírá. Mimochodem: dříve byl programátorem u letecké společnosti Lufthansa.


Sluší se dodat, že jeden kopeček stojí deset korun a dostanete ho do poměrně velkého kornoutu. Alkoholické zmrzliny stojí dvacku a nedoporučují se řidičům. V nabídce jsou i různé druhy káv, vafle, ledová tříšť nebo tvrdý alkohol.
Cukrárnu nalezneme v Jezerní ulici, kousek od centra Stráže pod Ralskem. Naproti vede cyklotrasa do Hamru. Nelze ji sice použít pro inlajny, přesto je za dobrého počasí plná lidí. Stejně jako mohutné lavičky a stolky. Zpestřením jsou i další atrakce jako dřevené modely zvířat či nedaleká provazová pyramida.


Tak mákněte, než léto definitivně skončí! Otevřeno je po celý týden od deseti do devatenácti hodin (v sobotu je půlhodinová polední pauza).  

Nahoru