Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Umweltbibliothek

Archiv

Dlouho jsem si myslel, že je vzhledem k názvu věnována spíše ekologické literatuře. Na začátku února jsem ji v doprovodu pana Andrease navštívil a zjistil, že o ekologii zde ani tak moc nejde. Ta byla spíše zástěrkou, protože toto zařízení vzniklo už v roce 1987, tedy v době, kdy jak u nás, tak v Německu byli u moci komunisté.





V Grosshennersdorfu se v té době sdružovali lidé, kteří patřili k opozici. Volnomyšlenkářství je v tomto kraji z místní komunity cítit doposud. Ze sponzorských peněz tak právě zde vznikl soubor osmi tisíc knih, audio i video kazet a časopisů, které se věnují tématům totality, ekologie, regionální historie, feminismu, školství atp. Najdete zde snad všechna díla o Hitlerovi, která vyšla v němčině. Své police zde mají i další evropští diktátoři od Polska po Albánii. Jiné místnosti jsou zase věnované překladům východoevropských autorů do němčiny -z česky píšících autorů zde najdeme Patočku, Havla, Kunderu, Kohouta, Grušu, Klímu... Z pohledu nás Čechů jsou největší poklady až pod střechou starého domu - v krabicích jsou zde uchovávány sámizdatové tiskoviny. Po otevření jedné z beden na mě vykoukly Kohoutova Katyně či Kunderovy knihy Nesnesitelná lehkost bytí a Kniha smíchu a zapomnění (ta po revoluci v češtině ještě vůbec nevyšla).








Návštěvu těchto míst doporučuji především humanitně zaměřeným studentům, najdou zde opravdové vynikající tipy pro své diplomové a seminární práce. Pro ostatní je stále jistotou hospoda, v níž se změnila jen cena piva (nyní 2,50 euro). Pro někoho může být problém, že s cigaretou se musí na dvorek. Duch zůstal zachován.
Knihovna je otevřena v pondělí do tří hodin, v úterý a čtvrtek do šesti, v pátek jen do jedné, ale není problém dohodnout si prohlídku individuálně. Zde jsou stránky a kontakty: http://www.umweltbibliothek.org/.


Fotografováno jen mobilem, sorry.