Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

V České Lípě byla dokončena výstavba bytů na Ladech

Archiv

Oficiálního ukončení výstavby se kromě starostky města Česká Lípa Hany Moudré, která převzala symbolický klíč k těmto domům, zúčastnili místostarostové města Jan Stejskal a Tomáš Vlček, dále hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení JUDr. Jan Wagner a také zástupce sdružení  dodavatelských firem Ing. Lubor Hoďánek, výrobní náměstek divize 9 Metrostav, a  autor projektu domů Ing. Filip Řepka z firmy S.P.A.D.



Stavba 11 domů se 149 bytovými jednotkami byla rozdělena do dvou etap. „První etapa byla zahájena v červenci roku 2005 a zahrnovala výstavbu prvních šesti domů s 69 byty,“ upřesnila  starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. Noví nájemníci zde své nové domovy našli v březnu loňského roku. Stavbu na základě výběrového řízení realizovala firma Metrostav a.s. Druhá etapa, kterou realizovala firma Metrostav a.s. a Syner s r.o. Liberec, zahrnovala výstavbu zbylých pěti domů s 80 byty. Tyto zbývající byty pak budou novým nájemníkům k dispozici již na začátku měsíce února.



V domech, které jsou maximálně čtyřpodlažní, jsou vybudovány různě velké byty od garsonek až po čtyřpokojové byty pro vícečlenné rodiny. Každý byt je standardně vybaven kuchyňskou linkou, sporákem a digestoří. „Z celkového počtu 149 bytů je 9 bytových jednotek určeno a stavebně přizpůsobeno pro tělesně postižené osoby, 30 bytových jednotek je určeno pro družstevní bydlení, ostatní byty jsou nájemní,“ vypočítává dále místostarosta města Jan Stejskal.



„Náklady na celou výstavbu jsou vyčísleny na cca 270 mil. Kč, přičemž Státní fond rozvoje bydlení na tuto akci poskytl státní dotaci ve výši cca 58 milionů,“ doplňuje dále starostka Hana Moudrá. Dofinancování stavby pak bylo zajištěno prostřednictvím úvěru od banky Kommunalkredit Finance a.s., který byl poskytnut bytovému družstvu Lada. Právě toto družstvo, jehož členem je i město Česká Lípa, je partnerem města při realizaci stavby.
„Výstavbou bytů na sídlišti Lada jsme chtěli umožnit především mladým lidem a mladým rodinám nové možnosti bydlení. Bytová politika je také jednou ze základních podpor pro růst obyvatel našeho města,“ shrnuje na závěr starostka Hana Moudrá.