Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Vandalové – postrach skleněných plastik

Archiv

„V nočních hodinách byl službou kamerového systému nahlášen pohyb dvou osob v kruhovém objezdu. Tyto osoby ničili skleněné tyče na plastice Spirála, které je umístěna uprostřed kruhového objezdu. Obě osoby ničení nejprve popíraly. Po jednání s hlídkou městské policie, která uvedla několik argumentů o jejich chování se záznamem na kamerovém systému, se k pochybení doznaly. Oběma osobám byla v blokovém řízení uložena pokuta a dále je čeká vyrovnání způsobené škody městu,“ přiblížil Jiří Zemanec, velitel Městské Policie v Novém Boru.


Bohužel se nejedná o ojedinělí případ. V nedávné době odhalila městská policie díky kamerovému systému i pokus o ničení plastiky, představující vesmírný koráb na náměstí Míru, rozbití výlohy v obchodu, krádeže mobilních telefonů, napadení na třídě T.G. M., dopravní nehodu a další. Městská policie je vybavena také mobilními kamerami


„Máme s nimi velmi dobré zkušenosti, slouží nám hlavně při prevenci kriminality,“ doplnil Jiří Zemanec.


Akci SKLO V ULICÍCH zahájilo Město Nový Bor v loňském roce. Díky ní jsou po městě umístěny skleněné plastiky z dílen našich i světových výtvarníků.


„Časem plánujeme vznik unikátní pouliční galerie,“ prozrazuje starosta města ing. Radek Nastič (ODS).


Výtvarníci věnovali většinu plastik městu darem a sponzorsky proběhly i samotné instalace. „Cílem akce „Sklo v ulicích“ je propagace sklářského umění a kde jinde by tato galerie v ulicích měla vzniknout než právě ve městě skla v Novém Boru, uvedl starosta. Připomenul také, že se nedávno vrátil z holandského Leerdamu, kde lidé mají respekt a úctu k uměleckým dílům i ke svému městu.


„Chceme si také své občany vychovat k tomu, aby neničili veřejný majetek. Aby si svého města vážili a byli hrdí, že pocházejí z Nového Boru, města skla,“ uzavřel starosta.