Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Vartemberk

Archiv

Přímo k památce se dostanete po silnici vedoucí kolem úřadovny policie a budovy městského úřadu. Nabídne se vám tak nejhezčí pohled na zámek - přes starý most. Ale já se přiznám, že coby neznalý věci jsem to původně vzal z druhé strany přímo nahoru.





Po letech jsem vyndal kdysi oblíbenou knihu Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku (díl Severní Čechy), abych o Vartemberku něco zjistil.
Nevysoký vrch ze tří stran obtékaný Ještědským potokem měl výhodnou polohu v místě, kde se na dálkovou záhvozdskou cestu napojovala druhá cesta od Mnichova Hradiště. Původní hrad vybudovali Markvarticové kolem poloviny 13. století. V bouřlivé době husitské držel hrad odpůrce kališníků Jan Chudoba. Od začátku 15. století patřil hrad Hiršpergárům, kterými byl přestavěn v roce 1563 na zámek. Po stavovském povstání se majitelem stal Albrecht z Valdštejna, později zde vládli Lichtenštejnové. Posledním šlechtickým rodem, který zámek vlastnil, byli Hartigové. Po první světové válce koupil zámek legionář František Melichar, který na něm přes odpor německých občanů zřídil českou školu. Od roku 1945 je zámek státní. A podle toho vypadá. I když v posledních letech se opravila střecha, zámek je stále ukázkou kulturního barbarství minulé doby.
Mnoho zajímavého o Stráži se dozvíte například v knize manželů Vojtíškových s názvem Stráž pod Ralskem – Obrazy z dějin města (třeba zde).






 


Zajímavý je i článek v Českolipském deníku - zde.