Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Vinohrady v Novém Boru?

Archiv

„Zatím pěstuji čtyři odrůdy vína: „Novoborský“ muškát, Irsai Oliver, Veltlín zelený a Cabernet moravia. Je to panenské víno, ale příští rok už ochutnáme první novoborský burčák,“ slibuje Charvát.


A jak by mělo chutnat první víno?


„Doufám, že primární vůně, dostávající se do vína z vnitřní strany bobule hroznů, bude příjemná bez vedlejších tónů. Vzhledem k umístění vinice by mělo mít víno zajímavý vegetativní charakter.“


V těchto podmínkách je vinohrad opravdu unikát. Ještě donedávna byl za nejsevernější považován vinohrad v Zahrádkách. Nad novoborskou úrodou kroutí hlavami i moravští vinaři.


„Přijel si k nám před lety pro několik hlav vína, tvrdil, že je chce pěstovat v Novém Boru, všichni se mu smáli, že tohle víno není zvyklé na zimu a nepřežije ani rok,“ říká vinař Jiří Fiala. „Ale dneska před ním  smekáme klobouk. Jen nás trochu trápí, že má větší hrozny než my, nezapírám, že se obáváme konkurence. Vždyť severní Čechy jsou našim dobrým odběratelem,“ dodává.


Na otázku jak je možné vypěstovat v Novém Boru tak velké hrozny, odpovídá pan Charvát s lehkým úsměvem. „Víno, to je dar nebes, musíte ho hýčkat, starat se o něj a chránit každou hlavu, jako tu vlastní. Mám čas a tak věnuji vinohradu veškerou péči. Už mám domluveno, že na přelomu září a října, až začne vinobraní, mi přijede pomoci celá rodina. Do budoucna předpokládám, že bychom mohli vinohrady rozšířit a prodávat v místní vinotéce vlastní víno. Přece jenom máme v Novém Boru vše, co potřebujeme. Skláři nám vyrobí parádní sklenice a  my je naplníme lahodným mokem,“ dodává Charvát.