Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Vítězové Mistrovství ČR v tvůrčím psaní

Archiv

„Bylo to splnění mého snu, který jsem nosil v hlavě už od dětství,“ říká Matěj Novotný.


„Společenství jsem založil především jako podporu začínajících autorů, kteří stále píšou do šuplíku. Proto jsem se rozhodl také uspořádat mistrovství ČR v tvůrčím psaní.“


Do soutěže se mohl přihlásit kdokoliv prostřednictvím internetových stránek. Podmínkou bylo napsání krátké povídky (2 - 4 stránky) na téma ŠTĚSTÍ V NEŠTĚSTÍ. Všechna díla hodnotila odborná porota složená ze spisovatelů, redaktorů, učitelů a dalších.


Zlatou medaili a titul mistra získal Redrum – Pavel Němeček (Praha), stříbrnou medaili Renegade – Josef Svoboda (Šlapanice) a bronzovou Parie – Pavlína Riedlová z Kamenického Šenova.


„Je to opravdu štěstí, že třetí nejlepší autorka v celorepublikové soutěži pochází z našeho kraje. Alespoň je vidět, že u nás je dostatek nadějných mladých autorů,“ dodává Matěj Novotný.


Autorka Pavlína Riedlová je žákyní páté třídy základní školy v Kamenickém Šenově.


„O soutěži jsem se dozvěděla od naší třídní učitelky Mgr. Hany Hotařové. Přehlídla jsem ale rozsah povídky, tak jsem ji nakonec celou smazala a začala od začátku. Bylo to opravdu štěstí v neštěstí, protože jsem povídku odevzdala poslední možný den,“ uvedla oceněná autorka, která by se nejen psaní, ale i malování, chtěla věnovat i v budoucnu.


Vítězné povídky budou uveřejněny na internetových stránkách Společenství. K Mistrovství ČR v tvůrčím psaní vydají zakladatelé SASPI také Literární almanach (ke stažení na www.saspi.cz), ve kterém naleznete veškeré podrobnosti, seznamy cen a komentáře poroty ke každému z příspěvků.


Internetové stránky společenství slouží především k prezentaci prózy a poezie. Začínající autoři tu mají možnost vlastní publikace. Mohou soutěžit, diskutovat ve fórech, číst články od redaktorů a poměřit se v žebříčku s ostatními autory a díly.


„Naleznete zde novou, mladou a doposud málo známou tvorbu, která, kdo ví, se může jednou objevit v učebnicích českého jazyka,“ poznamenává Matěj Novotný.


Jelikož si všechny aktivity financuje společenství samo, neobejde se bez partnerů.


„Chtěl bych zejména poděkovat společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. (jednatelé Radovan Novotný a Zdeněk Rejna), Novoborskému knihkupectví Jaroslava Rady a pražskému Rádiu Blaník (hudební ředitel Dušan Kotora).“


Společenství amatérských spisovatelů, které vytvořilo i vlastní redakci, má v současné době 9 členů, na internetové stránky přispívá více než dvě stě autorů a od září je navštívilo kolem patnácti tisíc lidí.


"Do budoucna chystáme zprovoznění chatu pro zaregistrované autory a také odborné semináře,“ plánuje Matěj Novotný.