Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Vlastivědné muzeum v České Lípě

Archiv

STRÁNKA OBSAHOVÁ:


Byl bych docela rád, kdybyste mi dovolili být upřímným. Webový portál muzea v České Lípě je katastrofa! A to zatím mluvím pouze o obsahu. V mých poznámkách k tomuto webu byla pouze jedna kladná věc a neuvěřitelných šest (?!?) výtek. Začněme tedy tou dobrou zprávou.


Všechny články, které naleznete na stránkách muzea, jsou mimořádně propracované, podrobné a velice čtivé. Bohužel - i v těchto pěkných článcích najdeme gramatické chyby, např. ihned na úvodní stránce 'kč' (pro neznalce našeho jazyka:  zkratka pro koruny české VŽDY začíná velkým K). Pokud ještě zůstaneme u úvodní stránky, další nepěknou věcí je zde menu. Je nepřehledné a umístěné ihned pod nadpisem (o kterém se zmíním později), tudíž se budeme muset pokaždé vracet až na vrchol stránky.


 Jestliže si v nabídce vybereme z jakékoli položky, na první pohled se vůbec nic nezmění. Až když sjedeme posuvníkem o kousek níž, zjistíme, že zde máme nový obsah stránek. Pokud se dostaneme do odkazu Akce muzea, web nás asi docela překvapí. Dozvíme se zde totiž, jaká a kde se konala výstava 15. 3. 2003 apod. Možná to připadne autorovi důležité, ale mně tedy moc ne. A akce nejsou jedinou 'podařenou' stránkou muzea.


Zkuste si v menu vybrat položku Odkazy na další muzea. Zjistíte, že to ve skutečnosti nejsou odkazy na muzea, ale na vyhledávací servery Seznam a Atlas. Navíc - klikneme-li na jakkýkoli tento odkaz, objeví se nové okno s velice známým chybovým hlášením 404 (stránku nelze najít). Už abych radši skončil s obsahovou stránkou. Při udělování známky jsem se rozhodoval mezi několika variantami a musím přiznat, že jsem vybral tu nejlepší možnou.


ZNÁMKA OBSAHOVÁ: 3 - 4


STRÁNKA GRAFICKÁ:


Grafika tohoto webu na tom není o moc lépe než obsah. Stránky působí strašně jednotvárně, kromě fotek jsou pouze dvojbarevné. Trochu více barev a 'života' by webu jenom přispělo.


U fotografií ještě zůstaneme.Ta úvodní, která nás na infostránkách muzea vítá (je to ta u nadpisu), je opravdu hrozná. Je opět udělaná do hnědého odstínu a je příšerně kostrbatá. Oproti ní jsou ostatní fotky velice kvalitní a pěkné, ale tím pádem docela dlouho nabíhají. K jednomu z mála plusů webu bych ještě přidal to, že na stránkách nenalezneme jedinou reklamu.


Nejvíce bych autorovi stránek vytkl následující: šířka stránek je VĚTŠÍ než šířka standardního okna. Srozumitelněji řečeno, abychom si mohli přečíst celý řádek vcelku, musíme dolním posuvníkem (který u normálních stránek nenajdete) jet vpravo, poté zpět vlevo, u dalšího řádku opět vpravo... Toto je nepraktické i pro tisk - stránka se  prostě nedotiskne, jelikož není tak velká. 


ZNÁMKA GRAFICKÁ: 3


A jsem na konci WebTipu. Na informačním serveru českolipského muzea najdete zajímavosti a možná i trochu ponaučení, ale rozhodně ne stránky, který by mohly být příkladem pro ostatní. Autor by se jim měl  více věnovat a něco s nimi provést. Vlastivědné muzeum (a galerie) v České Lípě je chloubou okresu. Právě proto by měly být jeho webové stránky trochu na úrovni.


CELKOVÁ ZNÁMKA: 3 - 4


Adresa webu: http://www.muzeum.clnet.cz