Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Výstava masek

Archiv

„Všechny masky vyrábíme výhradně ručně, i když to není nijak složité, je to náročné na čas,“ říká Zdeněk Rydygr, ředitel firmy. „Výroba jedné papírové nasazovací hlavy, kterých je na výstavě k vidění kolem dvou desítek, trvá téměř týden. Jednotlivé části se ručně vylepí do forem. Po zaschnutí se slepí dohromady a opět se musí počkat vše uschne. Teprve pak se může hlava  začistit, vyřezat a na několik etap namalovat a nalakovat. Výroba masek je ekologická a zcela bezodpadová,“ dodává. Na výstavě, která se koná v rámci oslav masopustu, jsou k vidění sádrové výrobní formy, výsekové nástroje i staré fotografie.


Mimo masek a lampionů vyrábí PVO i serpentýny, konfety, papírové draky, klobouky, praporky a reklamní zboží. Firma v současné době dává práci až 25 lidem. Vyváží se do Německa a Nizozemska, což tvoří asi třetinu objemu výroby, další třetina jde v klasickém sortimentu na tuzemsko a třetina je reklamní zboží a kooperace.


Zajímavým plánem, do kterého se pustil pan Rydygr, je založení muzea EDUARD HELD MUSEUM, které pojmenoval podle zakladatele firmy. „Výroba zboží dodnes probíhá na sto let starých strojích v původní secesní budově přímo na hlavním zákupském náměstí, a tak se vybudování muzea přímo nabízí, „vysvětlil Zdeněk Rydygr.  „Kromě vlastních muzejních sbírek chceme návštěvníkům nabídnout i prohlídku výrobních dílen se starými stroji za provo-zu. Na rekonstrukci budovy a vytvoření muzea máme vypracován projekt a na polovinu budeme žádat o dotace z fondů Evropské unie z Programu regenerace památek," doplnil. Výstavu karnevalových masek v Navrátilově sále v Novém Boru je možné shlédnout každý všední den mezi 8 a 17 hodinou.