Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

WEBTIP: Dětský domov v Hamru na Jezeře

Archiv

STRÁNKA OBSAHOVÁ


Nejprve se samozřejmě podíváme na to, o čem nás web informuje, jak čtenáře pobaví nebo naopak znudí. Zkrátka na obsahovou stránku webu.


Jakmile se nám začne otvírat hlavní stránka (ta je, jak bychom později zjistili, pojmenována "Dětský domov se školou"), spustí se příjemná relaxační hudba. Později přestává být relaxační a návštěvníkovi spíše začne lézt tak říkajíc na mozek.


Na hlavní stránce nalezneme hromadu telefonních čísel a adres. Další informace jsou úplně bez života, nedávají příliš velký smysl. Příkladem může být stránka "Zákony". Autor stránek zde čtenáře doslova zahlcuje čísly, paragrafy a  názvy zákonů. To normálnímu člověku nic moc neřekne. Daleko lepší by bylo, kdyby nám web podával informace o aktivitách dětí, soutěžích nebo výletech pořádaných DDŠ. Anebo o tom, jak je dětský domov vybaven.


Jelikož nejsou stránky moc rozsáhlé, chýlíme se ke konci obsahové části. Ale právě na závěr jsem pro vás přichystal opravdovou perlu, týkající se e-mailů na hlavní stránce. Nalezneme zde "dva" odkazy na nějaké e-mailové adresy. Druhý e-mail je pouze vypsaný, prostě není to klasický klikací odkaz. Zato ten první je klikací až moc. Autor jej z neznámého důvodu rozdělil na tři části - předponu, @ a koncovku. To znamená, že můžete kliknout buď jenom na dvu_hamr, nebo na @, ve třetím možném případě pouze na volny.cz. Ale pokaždé se dostanete na stejnou adresu, naštěstí správnou.


No a to je asi tak vše, co jsem Vám chtěl k informační části webu říci. Zkusme se podívat na to, je-li grafika o něco lepší než obsah.


ZNÁMKA OBSAHOVÁ: 4


STRÁNKA GRAFICKÁ


Ani grafika se autorovi nezdařila, leč je o něco lepší než obsah. Vždy jsem vytýkal, vytýkám a neustále webům budu vytýkat to, že jsou jejich stránky široké tak, že se nám všechen text prostě do obrazovky nevejde. Právě takové hrubky se autor dopustil. A ani to svůj účel uvolněnosti nesplnilo - text je, s prominutím, moc "nahňácaný" do pravého kraje.


Ještě jednu zbytečnou chybu můžeme na stránkách najít. Najeďte si do sekce "Podávání stížností" nebo "Předpisy" a lištu si srolujte na úplný konec. Co zde naleznete? Nic. Prostě prázdno, jenom pozadí. Chválím, webmasterovi se to podařilo stáhout opravdu pěkně :)


 K tomu dokonale ladí vybraný typ písma a stylové menu. Oproti tomu na nás divně působí nepropracovaný nadpis. Špatné jsou i fotografie, navíc navzdory své kvalitě (nebo spíše nekvalitě) příliš dlouho nabíhají.


Ještě jednu věc zmíním - a to jsou použité animace. Sice jsou plynulé, ale naprosto bez významu, jen na vyplnění místa.


I grafické oddělení dospělo ke konci. Celkové hodnocení si můžete přečíst na konci Webtipu.


ZNÁMKA  GRAFICKÁ: 3


Web, který jsem Vám dnes představil, by si takovou úroveň podle mého neměl dovolit. Určitě stránky nějakou návštěvnost mají - i když jsme neměli možnost přečíst si na počítadle, kolikátí jsme návštěvníci. Můj návrh je: zlepšit téměř vše, co na stránkách je! Ale co teď napsat Vám? Já opravdu nevím. Tak asi klasicky, no prostě se loučím a za 14 dní na shledanou. Uf.


ZNÁMKA CELKOVÁ: 3 - 4


adresa webu: http://www.volny.cz/dvu_hamr