Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

WEBTIP: LEMBERK

Archiv

STRÁNKA OBSAHOVÁ


Dostaneme-li se na zmíněný web, čeká na nás rozsáhlá úvodní stránka. Máme zde popis expozice a spoustu dalších informací. Právě na tom se nás snaží autor ošidit. Pokud si totiž v menu klikneme např. na "Expozice", objeví se před námi povědomý text. Ano, je to ten stejný, jako byl na úvodní stránce. Nejinak je tomu i s "Historií" nebo "Popisem".


Vraťme se tedy zpět na hlavní část webu. Informace na ní zobrazené jsou poměrně zajímavé a vhodně dlouhé. Máme možnost přečíst si i věci, které se ne přímo váží k Lemberku. Příkladem může být odstavec věnovaný Zdislavině studánce. Nezapomnělo se ani na turisty nevlastnící žádné motorové vozidlo - součástí úvodní stránky jsou i odjezdy vlaků nebo autobusů. Samozřejmě nemůže chybět detailní mapa. Ta bohužel není původní, ale stažená z nejmenovaného vyhledávacího serveru.


I stránky Lemberku mají, jako ostatně spousta jiných webů podobného typu, problémy s aktuálností. Jsme opravdu potěšeni tím, že jsme zváni na koncert, který se konal v září loňského roku.


Tím, čím mě ale autor potěšil a co považuji ze velké plus, je originální a trochu i vtipné využití fotografií. Pouhým klikem na fotku ji totiž můžeme poslat jako elektronickou pohlednici. Trochu nepovedený je odkaz "Panofotky". Pokud ho použijeme, objeví se známé chybové hlášení 404 (stránka nenalezena) a jsme automaticky přesměrováni na pruvodce.com, což není na první pohled poznat, jelikož má stejnou grafiku a část menu zůstává stejná.


Už se pomalu stává tradicí, že na konci obsahové stránky webtipu uvádím jakousi perlu. Ani dnes tomu nebude jinak. Web je možno přepnout do anglické verze. 1. - nejsou přeloženy všechny texty. 2. - dostávám se k tomu, k čemu jsem se nechtěl dostat. Pokud si takový Angličan bude prohlížet stránky "ve svém rodném jazyce", nebude jim moc rozumět. Prolínají se zde totiž texty jak anglické, tak k překvapení i české. Pro lepší srozumitelnost uvedu pár příkladů. Tak tedy, měli jsme se dozvědět, kolik je možno při prohlídce pojmout do skupiny návštěvníků. Kdo by to byl řekl, že se to anglicky řekne "nejvíce 50 people." A nebo - jaké máme možnosti v okolí Lemberka? "weddinds on demand, rauty, divadla." To si myslím pro ukázku bohatě stačí.


Tak už raději přistoupím k další části webtipu. Možná si myslíte, že jsem byl při udělování známky moc přísný. Ale bohužel, stránky se nepředvádějí pouze nám, Čechům, ale i lidem z jiných koutů světa. A prezentovat se česko-anglickou "mluvou", to mi tedy opravdu promiňte:


ZNÁMKA OBSAHOVÁ: 2-3


STRÁNKA GRAFICKÁ


Dnešní webtip už dospěl do druhé poloviny. Pravidelní čtenáři už tuší, co zde budeme rozebírat, těm novým nebo těm s horší pamětí připomínám, že se zde budeme bavit o vzhledu, grafice a uspořádanosti stránek. A hned  u té uspořádanosti bych zůstal. Na první pohled web uspořádaně vypadá, na ten druhý ne. Abych to uvedl na správnou míru,  zase uvedu příklad. V horní části hlavní stránky jsou texty s podnadpisy pěkně zarovnané, tak jak to má být. I fotografie jsou zde vyrovnané pod sebe. Ale v dolní části stránky, tam kde nás právě informují o odjezdech vlaků nebo zda je povolena kamera, tam jsou texty rozházené, neurovnané. I na stránkách tohoto zámku platí, že v jednoduchosti je krása.


Na pozadí vůbec nemusí být složité obrazce. Může být jednolité, lehce modré, jako je tomu v tomto případě, a stejně jsou jsou pěkné a působí odlehčeně. Stačí přidat efektní nadpis a zdařilé podnadpisy, vše samozřejmě dokonale sladit, a vznikne web s téměř dokonalou grafikou. Kamenem úrazu jsou ale fotografie. Většinou vytýkám tmavé fotografie, dnes je tomu však naopak. Fotografie jsou přesvětlené, jedna je dokonce tak vybledlá, že vypadá jako vyfocená těsně po vynálezu barevného fotografování. Navíc je fotografií poměrně málo. To je asi tak vše, co jsem vám chtěl ke grafice napsat.


ZNÁMKA GRAFICKÁ: 1-2


Stránky zámku Lemberk patří k malé skupince webů, kde je grafika lepší než obsah. Proto doporučuji věnovat se spíše obsahu než vzhledu. Hlavně pověřit někoho, aby si vzal na starost cizojazyčné texty, jelikož to, co nám bylo dnes předvedeno, bych vůbec na internetu nezveřejňoval.


ZNÁMKA CELKOVÁ: 2


Adresa webu: www.pruvodce.com/lemberk