Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

WEBTIP: ZŠ U LESA Nový Bor

Archiv

STRÁNKA OBSAHOVÁ 


Originálním úvodem, který jsem použil v perexu, nás vítají oficiální stránky Základní školy U Lesa v Novém Boru. Právě z této úvodní řeči již lze vycítit, že to nejsou stránky jen tak ledajaké. Hlavní "oporou" stránek je to, že svými vyčerpávajícími informacemi dokáží návštěvníka zaujmout, ten pak hltá jednu informaci za druhou a ne a ne odtrhnout oči od obrazovky.


A co si tedy lze na stránkách přečíst? V oddíle "Historie" nalezneme článek s názvem "Stručná.......". Ono to zase tak stručné nebude, ale jak jsem již řekl, i kdyby měl být text bůhvíjak dlouhý, autor dokáže hravě využít všech možných jazykových prostředků,  aby čtenáře neznudil.


Na stránkách se také objevují graficky velice pěkně ztvárněné tabulky, které nám pomáhají lépe se v textech orientovat. Na tabulkovém principu je založeno i pěkně přehledné, dokonce i rozjížděcí menu. Chcete se něco dozvědět o zahraniční partnerské škole z Aniche? Vše naleznete v sekci "Aktivity". "Síň slávy" - to je odkaz, kde se postupně představí ti nejlepší z nejlepších žáků. K tomu, abyste se mohli do síně slávy zapsat, vám stačí "pouze" vyhrát nějakou důležitější soutěž nebo zachránit život své kamarádce, jako to udělala v roce 1996 Nikola Mitáčová. Nebo jste sportovci a chcete si s někým od "Lesa" změřit své síly? Podívejte se na sportovní rekordy školy a uvidíte, zda byste vyhráli.


Poslední zajímavou skutečností, kterou uvedu, je ta, že  na těchto  stránkách máte možnost podniknout "Virtuální cestu do školy" nebo "Virtuální prohlídku školy". Co to znamená? Jsou zde pod sebou řazeny fotografie s doprovodnými texty tak, že přesně popisují  cestu malého, vědomostmi nabitého školáčka  do školy nebo po učebnách školy.


Na stránkách jsem ale také našel dva "mínusy". Chybí mi zde verze stránek v cizích jazycích. Také jsem nepochopil, proč jsou inforamce o sběru desetníků a dvacetníků rozděleny do dvou od sebe naprosto izolovaných článků. Tímto považuji obsah za zhodnocený - rychle se vrhněme na grafiku.


ZNÁMKA OBSAHOVÁ: 1+


STRÁNKA GRAFICKÁ


Tato část bude dnes velice krátká, jelikož grafika je na stránkách prostě taková, jaká je. Ne, ale teď opravdu vážně. Pozadí je samozřejmě   jemně zelené (vždyť jsme skoro v lese, že), navíc rozlišené na tzv. pozadí rámu a textové pole. Nechybí ani logo školy.  Texty jsou též přehledně urovnané, vhodně prokládané již zmíněnými tabulkami a fotografiemi. Ale ty fotografie! Nejen že dlouho nabíhají, ale mají velice malé rozlišení, což má za následek ostré přechody (např. na nebi) a zdánlivou rozmazanost.


A dále je zde chyba, která mě vždy uvede téměř v šílenství - stránka "Školní rekordy" je ŠIRŠÍ, než by bylo vhodné. Důsledkem toho je  netisknutelnost takové stránky. Více už se k této chybě vyjadřovat nebudu, jelikož už tu byla "x-krát" zmíněna.


ZNÁMKA GRAFICKÁ: 1-2


Závěrem jenom dodám, že by rozhodně nebylo marné vytvořit i  cizojazyčné verze  těchto stránek a opravit chyby, které jsem zde uvedl. I tak ale musím uznat, že se stránkami takové kvality, jakou má portál ZŠ U Lesa, se neshledávám každý den.


ZNÁMKA CELKOVÁ: 1


adresa webu: www.zsulesa.cz